Vårsalongen 2013 på Liljevalchs är lika bra, fantasifull och uppfriskande som vanligt tycker jag. Möjligen visar den inte upp fullt så många spektakulära verk som en del tidigare salonger, men det finns mycket måleri och bra variation mellan konstformerna. Videokonsten har man samlat i ett eget rum, där man kan se filmerna med tillhörande lurar. Det verkar som om man i år har valt att visa fram det originella – i vissa fall kanske på bekostnad av hantverket. Fantasy och sagoberättande är också väl företrätt, om det nu är ett medvetet val av juryn eller en ny trend vet jag inte. Men det skulle inte förvåna om det är ett nytt slags bildskapande som nu börjar bli vanligt.
Tom Wendels: 100% nötkött |
Klas Brattberg: Pojken och skogen |
James Inwood: Det sjunde inseglet |
Maria Jokitalo: Haren som ville vara flicka |
Rina Eide Løvaasen: Post Cogito: |
Susanna Varis skriver en intressant serie bloggposter om de här nya annorlunda typerna av bildkonst som lowbrow, pop-surrealism och horror-art. Jag gissar att mycket av det som nu visas på Liljevalchs skulle passa in i någon av de kategorierna.
Av den mer traditionella bildkonsten fastnade jag för bland annat dessa två:
Anna Béve: Hygget |
Benny Stigsson: Green reflections |
Det finns också mycket skulptur, fantastiska textilapplikationer, enstaka grafik och en del imponerande blyertsteckningar. Det gläder mig att det finns så varierad och livaktig konst av hög kvalitet.
Fredrik Forslind: Reminicens |
Laggar Jan Tigerstrand: Näsa för konst |
Det i mina ögon kanske mest spektakulära verket på årets vårsalong är Kent Fernströms minutiösa avbildning av ett pågående kulturmord. Modellen av hur det socialt välfungerande lokalsamhället Hagalund norr om Stockholm jämnas med marken för att lämna plats åt anonyma sterila höghuslängor, det som idag kallas Blåkulla. Det känns verkligen som ett sorgearbete.
Kent Fernström: Varje grop en grav (Olle Olsson Hagalund IN MEMORIAM) |
Andra bloggar om konst, samtidskonst, utställningar, Vårsalongen 2013, Lijevalchs
Jag brukar försöka besöka vårsalongen, den är alltid intressant. Det mytiska sagomotivet finns lite här och där nu. Jag såg ju en del av det på Fotografiska för ett tag sedan, men kommer som vanligt inte ihåg vad hon hette som gjort bilderna, de med barnen och djuren i grupper ofta i skogen. Jag vore inte förvånad om det kan bli populärt som en motvikt mot all köttig, fysisk realism som dominerat under något decennium. Konstpubliken måste ju vara mätt på politik, hud, blod och ben osv. Många längtar nog efter att se något orealistiskt, vackert och trollskt. 😉
Du menar förstås Helena Blomqvists utställning på Fotografiska. Jo det kanske är så att fantasin får ta över igen inom konsten. Inte så dumt!