Etrurien (2) Mithrastemplet / Madonna del Parto i Sutri

Ett kort stycke från den magnifika amfiteatern uthuggen ur klippan i Sutri ligger det som från början antagligen var en etruskisk gravkammare. Under romerskt välde blev utrymmet – kanske nu i utvidgad form – använt som mithrastempel. Som vanligt för dessa helgedomar var ingången diskret placerad och själva lokalen underjordisk, ett hypogeum. Den koloni av romerska veteraner som fanns i Sutri talar ju också för behovet av en mithrashelgedom eftersom Mithra var särskilt populär bland militären. Den treskeppiga lokalen vars mittskepp bärs upp av två pelarrader uthuggna ur klippan har i de smala sidoskeppen rester av bänkar i sten. Kanske sådana som användes vid den traditionella måltiden efter tjuroffret. I golvet mitt i lokalen finns också en uthuggen rektangulär grop som kan ha varit uppsamlingskärl för tjurens blod som dracks av de Mithrastrogna. Mithraskulten var en av många mysteriereligioner som var populära i romarriket, den importerades från Persien och ersattes av kristendomen på 300-talet vt. Mithras födelsedag firades den 25 december, vilket senare övertogs som Jesu födelsedag.


Sutri – Mithrastemplet / Madonna del Parto från utsidan

Interiör längs mittskeppet med absiden i fonden. Observera den rektangulära gropen på mittskeppets golv.

När rummet på 12- eller 13-hundratalet omvandlades till kristen kyrka tillkom absiden och väggmålningarna. Den tidigare användningen som hednatempel hade då förmodligen fallit i glömska.


I absiden finns i stället för sedvanlig korsfästelsescen denna fina väggmålningen av kristi födelse – kyrkan är ju tillägnad nedkomstens Maria.


Kyran har flera väggmålningar, de flesta dock illa skadade. I den lilla vestibulen finns bland annat målningar som handlar om hur ärkeängeln Sankt Mikael uppenbarar sig för några herdar på Monte Gargano år 495.

Andra bloggar om , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, historia - samhälle, konst, konsthistoria. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ två = fem