Etrurien (1) Amfiteatern i Sutri

Amfiteatern i Sutri måste vara ett av de mest suggestiva antika monument jag sett. Det här är verkligen något för en ruinromantiker. Hela cavean är uthuggen direkt ur den mjuka tufa-klippan. Exteriört saknar den arkitektonisk gestaltning, det är bara berg.


Amfiteatern I Sutri

Entrén till Amfiteatern I Sutri (bild: Wikimedia)

Amfiteatern I Sutri

Etrurien är det antika landskap som omfattar Toscana, Lazio och delar av Umbrien i mellersta Italien. I Etrurien levde etruskerna i ett löst sammanhållet förbund av städer, traditionellt 12 till antalet. Etruskernas härstamning är omtvistad. De hade ett språk som skiljde sig från andra i området genom att inte vara indoeuropeiskt. De första romerska kungarna lär ha varit etrusker, men efter att de avsatts och romarriket började expandera blev förhållandet mellan Rom och de etruskiska stadsstaterna krigiskt. Romarna erövrade 396 fvt staden Veii som ligger endast någon mil norr om Rom. Därefter hamnade även Sutri under romerskt inflytande och blev platsen för en koloni av romerska veteraner ur legionerna, vilket avspeglar sig i den romerska amfiteatern från omkring slutet av första århundradet fvt och i det närliggande i berget inhuggna mithrastemplet, som senare blev en kristen kyrka, Madonna del Parto.


Amfiteatern I Sutri

Gradängerna är vackert övervuxna med mjuk mossa och hela området omges av hög grönska, som en djungel. Anläggningen bildar en scenografi, som en omvänd De dödas ö av Böcklin eller en bild ur en serietidning från 50-talet. Man väntar sig nästan att Jan Håfströms mr Walker ska dyka upp i någon av grottöppningarna.

Även tillträdesvägar, vomitorier är uthuggna direkt ur berget. Det lär också finnas spår av avloppsystem för bortledning av regnvatten. Alla dessa mörka håligheter ger ett lite mystiskt intryck. Amfiteatern bör ha rymt 3000-4000 åskådare och är således av ganska beskedligt format, ändå ser den stor ut från insidan.


På amfiteaterns utsida finns en etruskisk nekropol med rester av gravkammare – senare kanske med annan användning?

Andra bloggar om , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, arkitektur, historia - samhälle, konsthistoria. Bokmärk permalänken.

3 svar på Etrurien (1) Amfiteatern i Sutri

  1. Jenny B skriver:

    Så fascinerande! Det här kände jag inte till innan. Tack för bilderna och förklaringarna!

  2. Börje skriver:

    Jo fascinerande är det. Rena sagostämningen på den här platsen. Jag hade heller inte en aning om den här arenan innan jag fick se den.

  3. V + T skriver:

    Häftiga bilder, ja. Ruiner är bland det vackraste som finns att se på Jorden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ nio = elva