Prometheus

Prometheus är framför allt en fantastisk visuell upplevelse, inte minst sedd med 3D-glasögon, Storyn med Noomi Rapace som den kristna arkeologen som vill söka efter Gud eller människans skapare ute i världsrymden är nog så intressant men lever inte riktigt upp till förväntningarna mot slutet. Det hela utvecklar sig lite väl mycket till en splattermovie med äckliga utomjordsmonster som vill förgöra jorden. Rollen som Dr Elisabeth Shaw är kanske svår att göra något riktigt seriöst av när det hela börjar urarta till space-opera men Noomi Rapace klara uppgiften hyfsat. Bra insats gör också Michael Fassbender som androiden David. Han har dessutom filmens bästa replik i samtalet med Shaw där han frågar varför människorna tillverkat honom. ”För att vi kunde” Svarar Shaw. Davids replik: Men tänk om er Gud skulle ge samma svar på frågan om varför han skapade människan – ”för att han kunde”!

Lite märklig är den konstiga sammansättningen av besättningen som verkar innehålla ett antal riktiga virrpannor. Och efter två års rymdresa tillammans, visserligen i frysfacket, borde man väl åtminstone ha lagt bort titlarna med varandra?

Filmen ska tydligen tidsmässigt ligga 29 år före den första filmen i Alien-serien från 1979 och på så sätt ingå i ett sammanhållet epos.

Prometheus är ett måste för SF-intresserade och klart sevärd om man gillar häftig scenografi. Ridley Scott är dessutom en skicklig hantverkare, tråkigt blir det aldrig. Filmen som helhet får tre poäng [***]. Full poäng dock för HR Giger-estetiken.

Prometheus var enligt grekisk mytologi den titan som skänkte människorna elden, tvärt emot Zeus förbud. Prometheus namn lär betyda “Den som tänker före” och hans förbrytelse mot Zeus vilja räknas som upphovet till all konst och vetenskap.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ tre = åtta