Eyvind Johnson: Hans nådes tid

Hans nådes tid Eyvind Johnson: Hans nådes tid
Bonniers 2001. 590 s.

”Hans nådes tid” som kom ut 1960 blev enligt baksidestexten höjdpunkten i Eyvind Johnsons författarskap. ”Den är ett storslaget historiskt epos över människans förmåga att härda ut.” Jag läste boken som ett led i mitt pågående lilla studium av Karl den store – Hans Nåde i Johnssons bok.

Två historiska personer kan ha tjänat som förebilder i Hans nådes tid. Bokens huvudperson Johannes Lupigis kan enligt författaren ”då och då få en ytlig likhet med Karl den stores sekreterare och första levnadstecknare Einhard”, alltså författaren till ”Karl den stores liv”. Och kanske kan man skymta lite av den servilitet Einhard visar i sin hyllningsskrift i Lupigis sätt att böja sig för makten. Diakonen Anselmus i Johnssons bok kan på liknande sätt påminna om langobardernas historieskrivare Paulus Diaconus. Det är nämligen om den langobardiska familjen Lupigis öden boken handlar efter att Karl den store lagt deras land – nuvarande Lombardiet till sitt rike. Den langobardiska hertigdottern Angila som utsätts för brudrov av en av Karls hantlangare är också starkt skildrad. Vad händer med människor som hamnar under yttre tryck, hur hanterar de sin situation?

Boken kom ut 1960, alltså inte långt efter andra världskriget. Jag uppfattar också 1900-talets diktaturregimer som en inspirationskälla och bakgrund till boken. Vad händer när någon tas i besittning av en starkare makt? Eller som Johnsson skriver:

Bo på ett asplöv –
På ett asplöv kan ingen bo i trygghet. Ändå
bor där många små kryp som inte vet att deras land är
ett asplöv. För dem är det en hemort, ett hemland
i en värld, asplövsvärlden.

Eyvind Johnson (1900-1975) fick Nobelpriset i litteratur 1974 tillsamman med Harry Martinsson.

Av mig får Hans nådes tid 5 ***** poäng

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fyra = elva