Berlin igen (IV) – Georg Kolbe Museum

Det pågår visst en konstbiennal i Berlin just nu, vilket jag var helt omedveten om under min vistelse i Berlin, och lika bra var väl det. Jag gick i stället på några museer jag inte sett förut. Ett sådant är Georg Kolbe Museet. Man kan ta S-bahn till Olympiastadion och se både denna och det närliggande Courbusierhuset, och varför inte också Friedhof Heerstrasse som ligger i närheten. Kolbemuseet ligger på Sensburger Allee 25, alla sevärdheterna inom rimligt promenadavstånd.

Georg Kolbe Museum
Georg Kolbe Museum – utställning ”1910 Figur 2010”
Georg Kolbe Museum
Georg Kolbe Museum, trädgården

Georg Kolbe (1877-1947) var en mycket framgångsrik skulptör under början av 1900-talet. Hans stil har jämförts med Aristide Maillols. Han påverkades under en period av expressionismen och andra stilar, men återvände efter sin hustrus död 1927 till ett mer naturalistiskt tema. Enligt bevarade dagböcker och artiklar var han aldrig någon vän av nazismen och sågs i varje fall under en period med misstänksamhet av partiet. Senare verkar han dock ha anpassat sig till den mer officiella heroiska stilen och deltog regelbundet i ”Grossen Deutschen Kunstausstellung” i München 1937-1944. Kolbemuseet ligger i hans tidigare ateljé i stadsdelen Westend.

Den nu pågående utställningen blandar verk av Kolbe och hans samtida med nutida verk under titeln ”1910 Figur 2010”. Och det moderna är också intressant fast jag är aningen skeptisk till den kommunikation mellan gammalt och nytt som antas uppstå om verken ställs i samma lokal, avståndet är liksom för stort mellan huvudsakligen form- respektive idéburen konst. För mig skulle den intressanta kommunikationen i stället kunna ske mellan Kolbes figurer och klassisk skulptur. Människan är konstant men avbildas på olika sätt.

Georg Kolbe Museum - Cafe K
En riktig pärla är det ytterst trivsamma Cafe K som ligger i den lilla skulpturparken bakom museet.
Min ledsagarinna mitt emot sitter som gjuten (!)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt, konst, konsthistoria, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Berlin igen (IV) – Georg Kolbe Museum

  1. Minerva skriver:

    Å, vad härligt! Jag har tyvärr missat en mängd av dina blogginlägg, beroende på att de inte kommer upp på ”Bloglovin”. Konstigt! Nåväl: mycket spännande läsning väntar mig nu. På återhörande!

  2. Börje skriver:

    Minerva: Har inte hört talas om ”Bloglovin” tidigare, själv använder jag Google Reader som fungerar bra. Jag skriver lite oregelbundet, ibland med långa uppehåll, och då verkar det som om man blir lite nedprioriterad av alla dessa manicker på nätet som antas följa bloggar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ tre = tio