Ordrupgaard: Vilhelm Hammershøi och Emil Nolde

Vilhelm Hammersøi
Vilhelm Hammershøi: Stue med klaver og sortklædt kvinde.
Foto: Ole Woldbye & Pernille Klemp
Vilhelm Hammersøi
Vilhelm Hammershøi: Solstråler
Foto: Ole Woldbye & Pernille Klemp

Första besöket för min del på Ordrupgaard strax norr om Köpenhamn var en positiv upplevelse. Museet innehåller framför allt en förnämlig samling måleri av franska impresionister, men även goda exempel på dansk guldålder och inte minst några mycket fina bilder av Vilhelm Hammershøi (1864-1916) – känd för sina rumsinteriörer i lite mystiskt gråljus.

En nyligen uppförd tillbyggnad till museet ritad av den irakisk-brittiska stjärnarkitekten Zaha Hadid är i sig sevärd – och det trots den dekonstruktivistiska stil som annars mest brukar resultera i svårmöblerade ytor och göra besökaren yr i skallen. Men här är det mjuka former i vackert grågrön betong. I lokalen finns just nu en utställning med titeln ”Emil Nolde og Danmark”. Utställningen innehåller en del tidiga Noldemålningar som jag aldrig sett. Redan här syns Noldes fascination för det mytologiska och det nordiskt sagobetonade.

Emil Nolde
Emil Nolde: Bergsjättar 1895-96

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, konsthistoria, utställningar. Bokmärk permalänken.

5 svar på Ordrupgaard: Vilhelm Hammershøi och Emil Nolde

 1. Minerva skriver:

  Va! Jag har aldrig hört talas om detta ställe. Det måste jag besöka.

 2. Börje skriver:

  Minerva: Mycket sevärt!

 3. Eva Nygren skriver:

  Hejsan Börje, längesedan jag besökte din sida! Ordrupgaarden har jag besökt, det är rätt mycket lättare för mig. Jag var inte så imponerad av byggnaden men Hammerhøi är fantastisk och verkligen värd rätt långa resor. Noldes tidiga tavlor kan jag inte riktigt förlika mig med. Å andra sidan är ju hans akvareller suveräna. Ha det gott!

 4. Börje skriver:

  Hej Eva, längesen ja. Jag hade aldrig hört talas om Ordrupgaard förrän helt nyligen. Konstigt att ett så fint museum varit så okänt (av mig).

 5. Börje skriver:

  Håller förresten med om att hans akvareller är suveräna, kanske det bästa han gjort. Särskilt de ”omålade bilderna” som jag såg på en utställning i Berlin för några månader sen. Några såna finns ju för övrigt med även på utställningen i Ordrupgaard.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fem + ett =