Vårsalongen på Liljevalchs

Jag har undvikit Vårsalongen på Liljevalchs på senare år eller gått igenom den på några minuter eftersom den varit så ointressant. Några recensioner av årets Vårsalong fick mig dock att lystra. Kanske har det hänt något, en tillnyktring? Jo så är det faktiskt. På årets vårsalong får man lite av den kick man kunde uppleva förr om åren. Här finns mycket måleri, ofta originellt och med flödande kreativitet och gediget hantverk; mycket figuration – till och med ett självporträtt i klassisk figurativ stil (har tyvärr glömt namnet på konstnären); en och annan akvarell, men knappast något av den vanliga sorten av typ fjällandskap med gråhimmel; till och med några enstaka videoverk är snygga och intressanta. Kvaliteten och hantverksskickligheten är genomgående hög, socialkritiken närmast obefintlig, inga tröttsamma skräphögar, inget kiss och bajs, obegripliga installationer eller sönderslagna tunnelbanevagnar. En mycket bra Vårsalong!

Den bästa konsten är säkert den som har ett idéinnehåll. Men om jag skulle tvingas välja mellan konst utan idéer och idéer utan konst skulle jag utan tvekan välja konsten. Idéerna klarar sig på egen hand och det finns många discipliner som intresserar sig för dom. Konsten däremot är sin egen. Det är väl därför jag har så svårt för filosofins ockupation av konsten, dvs idéer utan konst, vilket för mig definierar så mycket av samtidskonsten.

Några av mina favoriter på Vårsalongen:

Liselott Bjurgard: Taraxacum
Liselott Bjurgard: ”Taraxacum”
Nils Wåhlin: Väntan
Nils Wåhlin: ”Väntan”
Anna Kalinitchenko Jalpachik: Ouma
Anna Kalinitchenko Jalpachik: ”Ouma”
Charlotte Sachs: Objekt 103*acne rosacea
Charlotte Sachs: ”Objekt 103*acne rosacea”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vårsalongen på Liljevalchs

  1. Josefin Jonsson skriver:

    Vad fint skrivet, om konst utan idé! Jag är väldigt intrasslad i det där, går baklänges in i skapandet, nästan mot fluxus ganska ofta. Jag menar ibland, när någon väl frågar kanske, att jag gör inte konst, för konsten gör mig. Jag vill inte ”få utlopp för min kreativitet” snarare ge mig själv något fint att titta på som gör mig lycklig och inspirerar. Jaja. Bakvänt. Skönt.
    Fint skrivet.

  2. Inga M skriver:

    Ser intressant ut, hoppas utställningen håller på tills jag besöker Stockholm nästa gång, någon gång i maj antar jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


tre + = tolv