Séraphine

Seraphine

Yolande Moreau som Séraphine och Ulrich Tukur som Wilhelm Uhde.

Som så ofta fäster jag mig först vid scenografin. Och upptäcker den knappt, den är på något sätt så omärklig, vilket naturligtvis är egendomligt för en kostymfilm. Sällan har jag sett en film där man så självklart förflyttas i tid och rum utan att det känns arrangerat. Ändå är bilderna så vackra, scenen med kvinnorna som tvättar vid floden kunde vara en Carl Larssonakvarell. Nu är ju Martin Provosts film om städerskan och hushållerskan Seraphine Louis och hennes bana som självlärd primitivistisk målarinna en konstnärsbiografi och det gör mig automatiskt välvilligt stämd. Men filmen är mer än så, den är naturligtvis i lika hög grad en film om ett människoöde och en annan tid än vår. I vilket fall är den strålande gjord och strålande spelad av Yolande Moreau som Séraphine. Det är för övrigt befriande att se en film utan snarfagra storsjärnor i rollerna.

Att se Séraphine rota fram sina färgpigment direkt ur jorden, umbra och ockra, rött blod från slaktaren, växter i alla nyanser och sedan tillverka färger med vilka hon så småningom uppnår förbluffande resultat, ja det är inspirerande. Att måla bara för att man måste, eller som i Séraphines fall närmast som en religiös rit. Det är magiskt, vilket jag tycker också framgår av hennes bilder. Uppenbarligen är det originalmålningar man visar i filmen och tur är det,för utan dessa bilder undrar jag om det skulle blivit så mycket av filmen. Det lyser verkligen om dem.

Séraphine upptäcktes och stöttades av den tyske konstkritikern Wilhelm Uhde, fint gestaltad av Ulrich Tukur. Uhde hade redan tidigare lanserat den primitivistiske, självlärde målaren Henri Rousseau. Den första stora utställningen med Séraphines verk arrangerades av Uhde 1945, tre år efter konstnärinnans död på mentalsjukhus.

Seraphine

Séraphine Louis. Från vernissagen 1945. Bild

Séraphine får fyra **** poäng

Recension i DN, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV, konst. Bokmärk permalänken.

3 svar på Séraphine

 1. elina skriver:

  Fint att du la in bilderna de lockar verkligen att gå och se filmen.

 2. Börje skriver:

  Elina: Séraphine är sevärd både för skådespelets och konstens skull!

 3. Josefin skriver:

  Hej!

  Vart har du hittat den fina bilden på Séraphine och Wilhelm Udhe?
  Jag jobbar för Unga Liljevalchs Vänner och skulle vilja använda den på vår hemsida

  Mvh
  Josefin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


tre + fem =