Samtidskonstnären Anna Odell

Tokstollan Anna Odells konstprojekt verkar ha genererat en viss reaktion i bloggarvärlden. Jag har hittills inte hittat någon bloggpost som försvarar galenskapen men däremot ett antal kommentater som tycker den är mer eller mindre acceptabel. Och ca 9 procent av de som deltar i Aftonbladets omröstning ”tycker det är okej att missbruka vården för konstens skull”. Vad nu detta undersökningsresultat kan ha för värde.

Det hittills mest läsvärda blogginlägget kommer från Salvan, som dessutom verkar veta vad det handlar om.

Och konstfackprefekten Olof Glemme anser att projektet ryms inom de etiska ramarna. Det gäller ju att utforska gränserna. Jaha men när man överskrider gränserna då? En enskild konstelev kan naturligtvis tappa fattningen men borde inte skolledningens uppgift vara att avstyra rent vansinne? Antagligen tillhör det en svunnen tid. Man tar sig för pannan. Världen blir allt mindre begriplig.

Uppdatering

Johan Lundberg på Axess
kallar Odell för Focaultmarinerad – antagligen mycket träffande.

Mest anmärkningsvärt i hela historien är för mig att galenskapen verkar ha så stort stöd bland allmänheten. I både Aftonbladets och Metros undersökningar på webben ger ca 9 procent sitt stöd för att använda sjukvårdens resurser till meningslösa konstprojekt. Kanske gäller det i så fall alla samhällsfunktioner, konstprojekt som genererar brandkårs- eller polisutryckningar. När får vi se det första dödsfallet genererat av en frejdig samtidskonstnär? Det gäller ju framför allt att överskrida gränser, kanske ett litet folkmord som konstprojekt?

Mer om Odell på SR, Metro, Aftonbladet och DN, DN.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst. Bokmärk permalänken.

3 svar på Samtidskonstnären Anna Odell

 1. Margareth Osju skriver:

  Ja. det är det som jag också har reagerat på. Varför stoppade inte skolledningen det absurda konst-igheten? Jag skulle ge mycket för att läsa en intervju med de berörda inom skolan och på vilket sätt de motiverade beslutet till hennes agerande ur ett moraliskt synpunkt.

 2. Joakim skriver:

  Du skriver: 9 procent av de som deltar i Aftonbladets omröstning “tycker det är okej att missbruka vården för konstens skull” Vad nu detta undersökningsresultat kan ha för värde.

  Och just vad detta underssökningsresultat kan ha för värde kan man fråga sig.

  Vad hade exempelvis hänt om frågan var formulerad: ”Är det rätt att visa på missförhållanden inom psykvården genom att spela patient”

  En gissning är att en majoritet då hade tyckt att det positiva övervägde. Att hennes handling alltså är rättfärdigad.

 3. Börje skriver:

  Joakim: Visst var Aftonbladets fråga ledande, men jag tror inte det ändrar sakförhållandet särskilt mycket. Inte för att jag vet något om Anna Odell men jag har svårt att tro att hon skulle vara mer kvalificerad att inspektera psykvården än de professionella instanser som har det till uppgift. Och det är väl det frågan gäller. Hennes handling kan aldrig rättfärdigas, hur mycket konstdiskurs hon än kommer att redovisa i slutändan. Men ett anmärkningsvärt stort antal personer verkar ju faktiskt tro det. Om du skulle ha rätt i ditt antagande att majoriteten egentligen tycker att vem som helst har rätt att för egna syften utnyttja och störa samhällsservicen, om bara frågan formulerats om så är det bara att beklaga.

  Jag hade anledning att besöka psykakuten i samband med att en svårt sjuk person lades in där dagarna innan Odell behagade sabotera verksamheten. Och jag vågar påstå att de akut sjuka (och personalen) framför allt behöver lugn och ro, det sista dom behöver är att bli provocerade av en egotrippad, aggressiv konstelev.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fyra = tretton