Die Welle

Visst finns det bra europeisk film. Gång på gång kommer utsökta, tänkvärda och välgjorda europeiska filmer och smyger sig in på småbiografer. Men den stora publiken håller sig trofast kvar vid Hollywoodrepertoaren. Inte för att jag tycker den skulle vara generellt sett sämre, men den är så totalt dominerande och, misstänker jag, ger en ensidig bild av världen om Hollywoodproduktioner är de enda filmer man ser.

Die Welle är en sådan där tänkvärd, välgjord europeisk film, som lyckats bita sig kvar på småbiograferna här i Stockholm under åtskilliga veckor nu.

Die Welle

Die Welle av Dennis Gansel är en tysk fri version av en TV-film ”The Wave” från 1981 som i sin tur bygger på ett pedagogiskt experiment som utfördes i USA i Cubberly High School i Palo Alto 1967.

Gymnasieläraren Rainer Wenger som spelas lysande av Jürgen Vogel har en bakgrund som vänsteraktivist och husockupant. Just därför anser han sig självskriven som ledare av skolans projektvecka som ska handla om anarkismen. Men så blir det inte, en äldre kollega tar hand om anarkistprojektet och Rainer får i stället det parallella projektet autokratin där han försöker visa eleverna hur auktoritära rörelser kan få framgång. Experimentet gör eleverna mer entusiastika än läraren tänkt sig och ”rörelsen” med logga, hemsida och uniform sprider sig efter bara några dagar utanför skolan med så småningom katastrofala resultat.

Diktatur är otänkbart i vårt upplysta samhälle, det vet både vi och gymnasieeleverna i filmen. Ändå blir scenariot trovärdigt, mycket tack vare utmärkta insatser av de unga skådespelarna och ett starkt manus. Musik och foto inte att förglömma.

Filmen anknyter av naturliga skäl främst till nazismen, och en del filmiska hänvisningar ges som när den oppositionella Karo slänger ut flygblad i korridoren som en annan Sophie Scholl. Men egentligen är de metoder som pedagogiskt demonstreras i filmen lika användbara för alla extrema politiska och religiösa sekter. En högst aktuell film alltså.

Det bli fem poäng ***** på min subjektiva skala.

Andra bloggar om: , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV. Bokmärk permalänken.

3 svar på Die Welle

 1. Emma skriver:

  Kikade in här lite bara. Snubblade in hit via bloggportalen:)

 2. Inga M skriver:

  Sociala experiment av den här typen skildras ju i undervisningslitteratur på pedagogutbildningar bl.a. Och det är skrämmande hur lätt det är att indoktrinera en grupp om man gör på rätt sätt. Eller kanske man ska säga på fel sätt. För diktatur vill vi ju inte ha.

  Detta att identifiera en grupp via exempelvis utseende eller tillhörighet av olika slag är så lätt att åstadkomma bland människor så det måste ligga direkt under den sociala polishen hos oss alla. Det har något med vår fundamentala utrustning att göra, att vi är snabba att försvara den egna gruppen och att vi är ständigt vaksamma på hot mot den. Säkert en grundläggande egenskap hos alla flockdjur. Ett arv från vår urtid. Vi är mer djur än vi vill erkänna.

  Jag måste nog se den här filmen. Tackar för tips!

 3. Magnus skriver:

  Jag vill se den filmen, laddade ned men fick den bara på tyska, kanske hyra den, gillar temat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


tre + sju =