Dan Brown: Änglar och demoner

 

Visst är detta en banal historia som man ändå har svårt att lägga ifrån sig. Det mest osannolikt James Bond-artade händelseförlopp kryddas  med massor av sakuppgifter som möjligen kan bygga på fakta, eller i varje fall ofta gör intryck av att vara sanna. Både tempo och dramatik överträffar Da Vinci-koden, tvära och oväntade kast i händelseförloppet håller intresset uppe. Den något fyrkantiga pesonskildringen påminner mig om mina egna novellförsök från 13-årsåldern (science fiction, nu förlagda i barmhärtig glömska).

Historien tilldrar sig under en enda dag – jag vet inte hur många sidor pappersboken har men det gick åt 19 CD-skivor i lyssnarversionen – och det blev en mycket lång dag. Men visst är det både spännande och intressant, särskilt om man tillbringat någon tid i Rom i konsthistoriskt bevandrat sällskap. (Tips: läs på om Bernini innan du läser boken). Bland annat berör boken Sankta Theresas Extas, denna berömda fontän samt  Castel Sant Angelo.

Det jag fäste mig mest vid var kanske försöket att diskutera förhållandet religion-naturvetenskap, ett ovanligt tema för underhållningslitteratur.

Johan Rabeaus uppläsning i talboksversionen är suverän, rena enmansteatern!

Tre poäng av fem möjliga på min bokpoängskala.

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


nio + åtta =