Nordisk konst 1880-1940 på Waldemarsudde

Så bra att muséet då och då visar upp vad man har i sina samlingar. Nordisk konst 1880-1940 heter den nya utställningen. Jag vandrar runt i salarna och känner igen en och annan målning och ser också många för mig nya.


Leander Engström: ”Promenaden vid Manilla” 1914

Tror inte jag sett den här av Leander Engström förut. Jag gillar stilen.


Sven Jonson: ”Ljus rymd” 1938

Två målningar av min favorit Sven Jonson finns med på utställningen. Flera av Halmstadgruppen hänger nog också på utställningen men Sven Jonson är för mig den som står ut. De släta färgplanen, ibland med förtoning, färgerna, mystiska figurer, de klassiska formelementen, den förtätade stämningen – så ska det se ut!


Sven Jonson: ”Det öppna fönstret mot natten” 1949

Richard Bergh: ”Tystnad” 1893

Den här målningen av Richard Berg har jag sett förut många gånger. En mur med stängd grind, ruin i bakgrunden, symetriskt centralperspektiv. Jovisst utstrålar den tystnad.


Ando Hiroshige, träsnitt

Det här grafiska bladet av Ando Hiroshige (1797-1858) ur Prins Eugéns samling fastnade jag för på grund av att den krusiga formen på vågen påminner om Hokusais målning ”Den stora vågen” som nyligen visats på Millesgården. Är det Hokusai som är inspiratör eller är det så här man målade vågor i Japan?

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, konsthistoria, utställningar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ nio = sjutton