Johan Patricny på Agard & Tornvall

Idag när Johan Particny har vernissage på Agardh & Tornvall publicerar SvD en ledarintervju med konstnären signerad Susanna Popova. Jag gillar idén med att ha intervjuer med kulturpersoner på ledarsidan, det visar ofta på intressanta trender i samhället – kulturen, konsten och tekniken brukar ju ofta visa på färdriktningen och föregå politiken.

Om vi nu kommer att få se ett nytt konstparadigm återstår förstås att se, men visst finns det tecken i tiden. Mycket har ändrats i attityder och åsiktkorridoren har vidgats betydligt när det gäller figurativ, naturalistisk konst sedan utställningen ”Figurationer” på Edsviks konsthall, den som fick konstkritiker att slå bakut.


Johan Patricny: ”Handelsbod”

Johan Patricny: ”Silverbäcken II”

Patricny förklarar i intervjun om sina förebilder och vad som inspirerat honom och om sin position i den svenska konstvärlden där den institutionella konstteorin är förhärskande: ”Jag har en längtan till ljuset och det glädjefyllda, en strävan efter ett idylliskt uttryck. Det uttrycket är det mest förbjudna inom konsten idag, det anses falskt och har därför låg status. Idyllen kan bli en kliché, kitsch. Men det kan det groteska också, det är konstnärens inlevelse som avgör det. Kitsch är sånt som saknar konstnärens riktiga inlevelse. Det är svårare att göra det sköna övertygande, än att göra det motbjudande trovärdigt.
Jag fascineras av sättet att måla vatten. Så enkla penseldrag och ändå en illusion av små vågor på en nästan blank vattenyta. Kan man ana Anders Zorn här? Jag har nån gång sett Patricny stå och måla i Nationalmuseums lokaler, han målar inte efter foton, det är verkligheten som gäller. Efter att enbart ha sett hans bilder i media är det förstås spännande att nu få se dem i original. Det är inte någon absolut fotorealism, konturerna är knappast knivskarpa och sättet att måla lövverk får mig att tänka på impressionisterna. Mycket fint.


Johan Patricny: ”Västra Salen, Nationalmuseum”

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt, konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + = sjutton