Thomas Steinfeld om bildningsföraktet

Thomas Steinfeld skriver i dagens SvD: “Bildning är att vilja se sig själv” (I nätversionen är titeln ändrad: “13 missuppfatningar om bildning” Steinfeld går hårt åt bildningshatet. Och med all rätt, något har verkligen gått sönder här i landet.

Missuppfattning 2 ”Bildning tillhör finkulturen, och den vill vi inte ha” påminner om den enande funktion bildning ville ge en gång. Via kunskaper i litteratur, konst, historia och språk som främsta element skulle alla kunna delta och enas. Idag har sporten övertagit de flesta tillhörande funktioner med tävlingen som mål och drivande kraft.

Ja man kan ju undra hur den här samhällsförändringen har kunnat få ett sånt genomslag. Landet strösslas med jättearenor och idrottshallar. Det är dessutom samhället som bekostar poliseskort av huliganer till idrottsevenemangen och i möjligaste mån ordningshållningen inne på arenorna. Varför då? Varför ska inte idrottsklubbarna och arenorna själva stå för att hålla ordning på buset? Där finns ju uppenbarligen närmast obegränsade resurser.

”Tanken att bildning tillhör något slags ”finkultur”, bedriven av ”ett högsvansat litteraturfolk” (sagt av Jan Guillou) som helst rekommenderar ”helt obegripliga böcker” (sagt av Leif G W Persson), är däremot en nutida socialkritisk fantasi, i vilken bristen på bildning är ett kännetecken för en ny elit (i själva verket maktmänniskor och opportunister)”.

Läs om alla 13 missuppfattningarna.

Andra bloggar om , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + två =