Wilhelm von Kröckert (Ernst Billgren) på Galleri Lars Bohman

Ernst Billgren ställer ut på Galleri Lars Bohman med ett nytt namn: Wilhelm von Kröckert. Lite om bakgrunden till namnbytet framgår av en pressrelease.

Annars är Billgrens måleri lätt igenkännligt, trots motivbyte och avsaknad av rävar och annan välbekant Billgrenrekvisita. Jag får intryck av lite barock eller renässans i många av målningarna – landskapsbakgrund, mörka moln, kvinnor i kläder med egendomliga mönster, ett sjunkande hus, skorstenar, fantasifulla kombinationer. Alla målningar är daterade 2015, och man undrar hur han hinner med att få ihop en så stor utställning, det måste gå undan med målandet.

Målningarna har tillkommit utan några förebilder eller skisser. Och de ser verkligen ut att ha flutit ut ur konstnärens huvud direkt på duken, från det ena hörnet till det andra. Lite surrealistiska kombinationer, huvuden eller kroppsdelar som inte får plats på duken. Det är fantasifullt och skickligt måleri och vad jag förstår utan något direkt medvetet idéinnehåll. Precis så skapar man spännande konst tycker jag.


Den trojanska hästen

Det finns faktiskt en liten trähäst i bakgrunden på bilden.


I Kitzbühel

Kan man tro att detta är minne från en skidsemester?


Apostel


Future

Målning på Glas.


Tre minnen, en vän

Ett minne som Billgrens vän Tomas Alfredson berättat och Billgren illustrerat.

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Wilhelm von Kröckert (Ernst Billgren) på Galleri Lars Bohman

  1. Jenny B skriver:

    Nya motiv, men en teknik man delvis känner igen. Jag tycker om Billgren/von Kröckert, både hans konst och hans inställning till konsten. Hoppas att komma iväg på utställningen själv snart. Tack för bilderna!

    • Börje skriver:

      Ja utställningen var sevärd. Billgren hittar alltid på nåt nytt även om maneret är ungefär detsamma som i tidigare måleriutställningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


nio + ett =