Åsiktskorridoren

Vice talman Susanne Eberstein tycker det är svårt med män som tittar på kvinnor och har därför låta plocka ner barockmålningen ”Juno” av Georg Engelhard Schröder ifrån riksdagens gästmatsal. Tydligen är det den andra målningen av samma typ som nu tagits bort. Målningarna i matsalen brukar visst bytas ut då och då, men Juno har hängt där sedan 1983.

Händelsen har uppmärksammats en del i media, främst på grund av Ebersteins motivering till varför nakenhet ska censureras. Se t ex:

– Therese Bohman i Expressen: ”Bisarrt plocka bort barbröstade tavlor
– Affärsvärlden: ”Talman fick nog av bara bröst
– Tommy Hanssons blogg: ”Talman plockar ner mästerverk av feministiska skäl
– Jämställdhetsfeministern ser det hela ur ett vidare perspektiv: ”Feministers och religiösa fundamentalisters viktiga kamp mot klassisk konst
– Lars Anders Johansson skriver en kort men intressant historik över fenomenet: ”Gärna naket, så länge det inte är vackert

Nu ska vi alltså ha konstcensur även av konsthistorien! Jag tycker det här är intressant som en illustration av åsiktskorridoren. Alltså hur uppfattningar får genomslag i opinionen – även mer eller mindre befängda sådana – och ibland ges viral spridning. Hur kan det bli så här?

Andra bloggar om , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i historia - samhälle, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sju + = fjorton