Kulturskymning i budgeten

De svenska instituten i Rom, Aten, Istanbul och Kavalla kommer att läggas ner enligt regeringens budgetförslag. SvD 2014-10-24

Min spontana reaktion vid beskedet var att den här regeringen måste bort. Lite skattehöjningar hit eller dit, spelar inte så stor roll, om något blir alltför galet går det ju att rätta till vid nästa val. Men nedlagda institut är sannolikt en irreversibel åtgärd som kommer att sänka svensk antikforskning och arkeologi för alltid. Och framför allt känns det som en stark medveten markering mot den klassiska bildningen i allmänhet.

Arbetarrörelsen hade för hundra år sedan respekt för kunskap och bildning, något som med tiden vändes i sin motsats genom avskaffande av realexamen och studentexamen, erodering av lärarauktoriteten och införande av flumskola. Och på senare tid via postmodernistiskt avskaffande av vetenskapligheten på många universitetsinstitutioner inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kanske vore det bättre med en minoritetsregering enbart bestående av (S)? Om man nu kan hoppas på att en skymt av bildningstänkande skulle kunna återuppväckas där? I varje fall måste den nuvarande regeringen bort snarast möjligt. Jag hoppas att budgetförslaget blir nedröstat.

Passa på att se utställningen om Pompeji på Millesgården innan den försvinner. Utställningen redovisar resultatet av svensk forskning i Pompeji under tio års tid. Tillfället lär aldrig återkomma.

Några reaktioner på regeringsförslaget:
Expressen: Bildning(S)föraktet ; ”Vi kan förlora en hel vetenskapstradition”
DN: Maria Schottenius: Korkat, regeringen!
Axess: Lägg inte ner medelhavsinstituten
Aftonbladet: Kulturskandal i höstbudgeten
Anna Brodow: Klassiska studier ur ett samtidsperspektiv
SvD: Carl Bildt: Ren talibanpolitik ; En skamlig prioritering
Minerva: Från gravölsstämning till uppror och en strimma av hopp

Till ovanstående bredsidor mot ansvariga statsrådet Helene Hellmark Knutsson kan läggas denna: Alice Bah Kuhnke har inte kompetens nog. Kulturskymning som sagt.

Skriv på namninsamlingen mot förslaget!

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt, antiken, historia - samhälle, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

8 svar på Kulturskymning i budgeten

 1. Jenny B skriver:

  Jag håller med om att det är en sorglig förstörelse; ett nedlagt institut är borta och återuppstår inte utan stor möda. Det högt utropade löftet att köpa Herta Hillfons studie var visst också bara så löst att det kunde släppas. Fritt inträde på muséer låter generöst, men är i mina ögon felriktat.

  Jag vet att många andra områden förutom kulturen är med och kämpar om budgetpengarna, men jag önskar att kulturutövarna som klagar på att pressas till entreprenörskap och publiktillvändning kunde sluta låtsas som att vänsterstyre automatiskt är snällare och mer kulturvänligt.

  • Börje skriver:

   Ja nedläggningen av de svenska instituten är verkligen tragiskt, det lär slå mot den högre utbildningen både inom konstvetenskap, språk, arkeologi och antikens kultur och samhällsliv och säkert få andra negativa konsekvenser dessutom.

   Och misslyckandet med att köpa in Herta Hillfons ateljé skylldes av Stockholms stad på tidsbrist. Vill man så kan man skulle jag säga. Nu driver visst vänföreningen frågan vidare i väntan på att få nånstans att placera sina 68 inköpta objekt.

   Gratis inträde på museer låter ju trevligt, men det är ändå skattebetalarna som står för utgiften. Värre är nog att man genom att slopa inträdesavgiften nedvärderar kulturen – det som inte kostar något riskerar att inte heller värderas. Bättre vore att ha avgiftsfria dagar, sänkt avgift eller något liknande. Tidigare erfarenheter visar ju att publiktillströmningen inte påverkas i någon högre grad av avgift eller inte avgift. Ett ogenomtänkt slag i luften således.

   Det där med att kulturskapare och framför allt folk inom media så ofta är vänster är verkligen besynnerligt.

 2. Börje skriver:

  Det verkar som om regeringen kommer att backa från förslaget om nedläggning av Medelhavsinstituten.

  Otroligt slarvigt hanterat. Att inte ens bry sig om att ta reda på vad institutens verksamhet går ut på innan man fattar beslut om nedläggning skapar ju inte direkt något förtroende.

 3. Ja, det är förhastade och felprioriterade satsningar (eller hot om nedläggningar), men i går var det ett massivt stöd för Medelhavsinstituten som jag tror kommer att få regeringen att ändra åsikt.

  Jag gillar inte heller avgiftsfria museer, men man får gärna har t ex avgiftsfria dagar eller sänkta avgifter för vissa grupper som studerande och pensionärer, eller ett system med vänföreningskort och årskort. Det finns ju redan i hög grad.

  • Börje skriver:

   Jo det ser ju ut som att regeringen backar efter kritiken.

   För övrigt läser jag din blogg med stor behållning men har fortfarande svårt få in kommentarer. Tror det är något med identiteter eller alias eller nåt sånt som jag inte kan få att fungera. Gäller konstigt nog enbart din blogg och bara ibland. Obegripligt.

 4. Börje skriver:

  I dagens SvD ger t f kulturchefen Anders Q Björkman under rubriken ”Kulturinstitut offras för lite kaffepengar” en i mitt tycke bra sammanfattning av hur det kan ha gått till när beslutet om nedläggning fattades. Närmast ett olycksfall i arbetet. Man får hoppas att det bara var en fråga om bristande kompetens, ett slarv av traineeregeringen, och inte ett medvetet försök att slutgiltigt avskaffa det som ännu återstår av klassisk bildning.

  Förresten ingår inte Axel Munthes Villa San Michele på Capri som en slags underavdelning till Svenska Rominstitutet? Riskerar den nu också att säljas?

 5. Pingback: Rädda Medelhavsinstituten! | Neapelbukten.se

 6. Pingback: Nu ska svenskundervisningen också slopas! | Börjes konstblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ sex = tolv