Äkta människor


Lisette Pagler som Mimi

Sista delen av säsong två av Äkta människor har just visats på Svt1. Det här måste vara en av de bästa tv-serier som gjorts i Sverige, en solklar klassiker. Äntligen en intelligent, smart, välgjord och tankeväckande science-fiction skildring som dessutom är spännande och med ett sånt driv i berättelsen att man bara måste se nästa avsnitt. Kanske den inte passar alla i smaken, men jag tycker den har så många bottnar, den skildrar både samtidsproblem och väcker en mängd frågor om människa-maskin, om hur långt transhumanismen kan gå och vad som händer när skillnaden mellan människa och maskin blir allt mindre? Och så den eviga frågan som ställs av Inger i slutet av sista avsnittet: “vad är det att vara människa?” Frågan får en ny dimension.

Visst är det här science fiction idag, men hur länge dröjer det innan vi får ta ställning till de här frågorna på allvar, etiskt och juridiskt, när maskinerna börjar bli människor eller människorna med hjälp av tekniken blir allt mer maskinlika. Så skickligt gjort, en parallellvärld med normalsvensk miljö, bara med tillägg av människoliknande robotar. Manuset är ett mästerverk, alla parallella trådar hålls ihop och spänningen hålls vid liv, några få komiska effekter förtar inte berättelsens allvar.


Leif Andrée som Roger med Hubotar

Några större reaktioner verkar inte serien ha fått i Sverige. Men på imdb.com får den lysande recensioner. Serien är såld till 50 länder och har fått ett antal internationella priser.

Det är bara att hoppas på att de kommersiella framgångarna inte lockar till att ge en tredje säsong för mycket våldsamma inslag med robotkrig och annat elände som riktar fokus åt fel håll. De sista scenerna tyckte jag gav en föraning om något sådant.

Recension i SvD
Recension i DN
Imdb

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV. Bokmärk permalänken.

3 svar på Äkta människor

  1. Minerva skriver:

    Vanligtvis är jag urdålig på att följa serier och ser överhuvudtaget väldigt lite på TV. Men – nu när jag är föräldraledig hinner jag se både det ena och det andra. Jag måste säga att svensk tv-produktion håller mycket hög klass. Jag instämmer helt i din fina recension av ”Äkta människor”. Manus, skådespeleri och produktion är imponerande. Vansinnigt intelligent. Under sista avsnittet sa jag just till min man: ”Det här borde säljas utomlands”, så det gläder mig verkligen att serien sålts till så många länder. Roligt att se att fler upptäckt dess storhet.

  2. Minerva skriver:

    Jag råkade skriva min gamla bloggadress. Ovan är min nya.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fem + fyra =