Limes (2) – Mainz

Mainz (Mogontiacum) är en trevlig stad belägen vid Rhen några mil väster om Frankfurt. Staden uppstod runt de två legionsläger som kejsar Augustus styvson Drusus förlade hit omkring år 12 eller 13 fKr.

Nyanländ till staden och blickande längs den pampiga Kaiserstrasse undrar jag lite förvirrat var dessa legionsläger kan ha legat, till jag inser att jag står på dem. Staden Mainz har liksom många andra städer i Europa grundlagts just som romerska legionsläger för omkring 2000 år sedan. Det brukar påverka stadsplaneringen genom att ett regelbundet rutmönster med de båda huvudgatorna decomanus maximus och cardo som korsar varandra vid forum ännu är synligt. Kanske finns spår av detta även hos Mainz.


Mainz, Kaiserstrasse


Mogontiacum – Mainz med legionslägret markerat med ljusgrönt [klicka för förstoring] [Bild: Wikimedia]


Mosaikmönster i gatubeläggningen vid KaiserstrasseDen romerska påverkan är tydlig inte minst i gatubeläggningens mosaikmönster runt Kaiserstrasse.


I Mainz finns en fin och bitvis ganska elegant strandpromenad längs Rhen


Wulf Kirchner: ”Hommage a Gutenberg” 1988

Skulpturer längs strandpromenaden

Från skulpturparken längs strandpromenaden


Modern arkitektur som sticker ut saknas inte heller. Ett äldre hus inbakat i ett nyare. I det här fallet tycker jag faktiskt att det fungerar.


Den lokala graffitin håller hög klass!

Det finns naturligtvis också flera intressanta museer i Mainz. Römisch-Germanisches Zentralmuseum beläget i det kurfurstliga slottet innehåller bland annat en bra permanent utställning om romartiden. Den är indelad i avdelningarna Kejsartiden, Italien och provinserna, Militären, Näringsliv och handel, vetenskap och teknik, religion samt romarrikets kris. Den som råkar vara romersk hjälmnörd har en del att hämta i militäravdelningen. Tyvärr fick jag inte med några bilder från det museet annat än från bysten av Augustus nedan.


Augustus

Römisch-Germanisches Zentralmuseum har också en filial i andra änden av stan, nämligen Museum für Antike Schiffahrt, alltså antika sjöfartsmuseet. Det gick inte att ta några bilder där heller, men det är klart sevärt. Museet består av en enda jättelik hall som bland annat innehåller vrak av några romerska skepp som använts i flodtrafiken, samt nutida rekonstruktioner av dem i full skala. Dessutom mängder av andra fartygsmodeller, utförliga skärmutställningar och mycket annat med antik marin anknytning.

I Landesmuseum Mainz finns till och med 5/1 2014 en utställning ”Im Dienst des Kaisers”, i övrigt innehåller museet samlingar om allt ifrån förhistorisk tid, romartid och fram till 1900-talskonst, bland annat en bra jugendutställning. Dessutom tillfälliga utställningar av bl a samtida fotografi.


Landesmuseum Mainz


Legionärer

Paradmask i silver

Legionärshjälmar

Romersk legionär

Gutenbergmuseet får man förstås inte heller missa. Här finns bland annat i det allra mest skyddade säkerhetsrummet inte mindre än tre gutenbergbiblar, alla med lika text och inbindning men med olika illustrationer, Gutenberg sålde biblarna med enbart text, beställaren fick ordna handmålade anfanger och illustrationer efter egen smak.


Artiklar i serien Limes:
1 – Saalburg
2 – Mainz
3 – Romersk upplevelsedag i Hunzel och Berg
4 – Trier
5 – Varusslaget i Teutoburger Wald

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, arkitektur, historia - samhälle, konst. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ ett = tre