Ferdinand von Schirach: ”Brott / Skuld”


Ferdinand von Schirach: ”Brott / Skuld”
Bonnier pocket, 2012, 334 s.
ISBN: 9789174292923

Ferdinand von Schirach är advokat och de korta berättelserna i dubbelvolymen Brott / Skuld är inspirerade av hans verksamhet inom juridiken. Hur mycket som är verklighet och hur mycket som eventuellt är tillagt eller förändrat är svårt att säga. Men historierna är ofta så märkliga att man är böjd att tro att detta är hämtat mer eller mindre direkt ur de rättsliga arkiven. Verkligheten brukar ju överträffa dikten.

Det är rättsfall av olika dignitet allt ifrån de vidrigaste våldsamma gangsteruppgörelser i undre världen till rena solskenshistorier där allt slutar väl. Egentligen handlar det om människoöden, om tillfälligheter då saker gått snett. Inte mer juridiska detaljer än nödvändigt, mer medkänsla än fördömande.

Språket är korthugget minst sagt, här finns inte en bokstav för mycket. Först kommer jag att tänka på en skoluppsats av någon som lärt sig skriva korta meningar utan syftningsfel. Men det är mycket effektivare än så. På något sätt kan en enda kort mening måla upp en hel bild i läsarens huvud. Det är skickligt.

Andra bloggar om , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ferdinand von Schirach: ”Brott / Skuld”

  1. Einar Jakobsson skriver:

    Jag delar verkligen din uppfattning om det här brottsberättelserna som mycket effektiva. Jag skrev själv om dem i ett blogginlägg i höstas, som jag tar mig friheten att länka till här:
    http://secondblogbyme.blogspot.se/2012/10/berattelser-om-brott-och-skuld.html
    Tack för övrigt för en intressant blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + = tolv