Konstkampen

På min favorit-TV-kanal Kunskapskanalen visas just nu den brittiska serien Konstkampen som är riktigt spännande. Programmen går ut på att en domarpanel bedömer inlämnade konstverk som, om de får godkänt, kommer att visas på en årlig stor utställning på Royal College of Art i London. Där finns också chansen både till uppmärksamhet och försäljning. Konstnärerna är både amatörer och konststudenter såväl som konstnärer i början av karriären.

Det låter förstås som vilken samlingsutställning som helst men det intressanta är att programmet visar hela urvalsprocessen där verken presenteras av konstnären inför domarpanelen som ger sina omdömen och sedan röstar. Två av de tre domarna måste rösta ja för att verket ska få komma med på utställningen och konstnären få en skjuts i karriären. Och domarna är verkligen kritiska och motiverar sina omdömen kort men kärnfullt – inte lika brutalt som i en idoltävling men uppriktigt och ofta med positiv kritik även när verken inte antas.

En klar pluspoäng är att det rör sig om visuell konst; måleri, foto och skulptur där bedömningskriterierna är verkens originalitet, teknisk skicklighet och känslointryck. De inlämnade verken har hög kvalitet och det är intressant att följa domarnas resonemang och motiveringar till sina beslut.

Domarpanelen
verkar välkvalificerad och har lite olika specialiteter. Intressantast är konstkritikern och historikern David Lee som är känd för sin kritiska hållning till Turnerpriset, Storbritanniens viktigaste konstutmärkelse, som ofta brukar orsaka debatt. David Lee publicerar också den satiriska konsttidskriften The Jackdaw i samma kritiska anda.

Ett litet smakprov på programmet utan svensk text:

Kanske får vi så småningom se en TV-sänd uttagning till vårsalongen på Liljevalchs?

Programmen går en tid framöver att se på Svtplay

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst. Bokmärk permalänken.

5 svar på Konstkampen

 1. Jenny B skriver:

  Det låter intressant! Genomtänkt kritik är värd att lyssna på. Tack så mycket för de intressanta länkarna!

 2. dora skriver:

  Tack för tipset! Jag såg alla i ett sträck.

 3. Inga Magnusson skriver:

  Kunskapskanalen kollar vi på ibland, när vi nu tittar på teve, vilket inte är så ofta.
  Det låter som ett intressant program, det skulle jag vilja se. Kan kanske kolla på det via datorn eftersom vi sällan har kvällstid till sånt.

  Det låter lite knepigt att ”tävla” i konst men det är ju mer ett kvalitetsurval. Kan tänka mig att utställningen blir välbesökt.

 4. Börje skriver:

  Inga:
  Visst är det mer ett kvalitetsurval än en tävling. Urvalet bygger förstås på domarnas personliga preferenser, men valet motiveras också. Det är lite spännande att gissa vilka verk som kommer att godkännas. Ibland får man också veta hur det gått med försäljningen på utställningen. Där är det budgivning som gäller så verken kan säljas för högre pris än det utgångspris konstnärerna själva satt.

 5. matilda skriver:

  jättebra tv kan man säga !!

  jag själv är en ung konstnär och säljer nu mina tavlor på tradera för att få ihop pengar till färg så jag kan forsätta måla.

  kolla gärna in målningarna och bud gärna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fyra = fem