Ravenna (1) – Justinianus och Theodora i Basilica di San Vitale

Visst måste man förstå vår egen mosaikkonstnär Ernst Billgrens fascination för mosaiken som konstnärligt medium. Men i Ravennas senantika guldmosaiker är det inte ironi som gäller utan konst på allvar. Hantverksskickligheten och uttryckskraften är häpnadsväckande i de mosaiker från 400- och 500-talet som utgör Ravennas största turistmagnet. Staden betraktar sig själv som ”mosaikens huvudstad”. Och visst håller jag med, inte ens i Pompeji, Villa Casale och de Normandiska kyrkorna på Sicilien tycker jag det finns mosaiker som riktigt kan konkurrera med Ravennas i mäktigt uttryck.

Ravenna: San Vitale
Basilica di San Vitale. Justinianus I och biskop
Maximianus
Ravenna: San Vitale
Basilica di
San Vitale
Ravenna: San Vitale
Basilica di San Vitale. Kejsarinnan Theodora
med följe.

Basilica di San Vitale grundades omkring år 525 och mosaikerna utfördes omkring år 548. Bilden (klicka!) till vänster visar kejsar Justinianus I (483 – 565) i svart dräkt med följe och biskopen i Ravenna Maximianus med krucifix i handen.

Ravenna var provinshuvudstad i det östromerska, bysantinska riket medan större delen av Italienska halvön behärskades av olika germanska folkstammar. Justinianus med säte i Konstantinopel förefaller ha varit en energisk man med ett ambitiöst program. Han ville återställa de forna gränserna för det romerska imperiet, men lyckades bara delvis genom att återta bland annat provinser i nordafrika från Vandalerna. Han genomförde också en renovering av romersk lag.

Justinianus ställning som kejsare hotades av den märkliga Nika revolten. Det var ett kortvarigt men blodigt uppror som hade sitt ursprung i ett slags fotbollshuliganism. Sporten på modet var liksom tidigare i Rom hästkapplöpningar med vagn mellan de blå, gröna, röda och vita lagen, grupper som delvis också hade politiska och religiösa divergerande åsikter. Justinianus var också impopulär i vissa kretsar genom sin vana att utse medarbetare på grund av duglighet snarare än börd. Det blå och gröna laget förenades under tävlingen i hippodromen den 13 januari 532 till en gemensam grupp Nika (= vinn!) riktad mot Justinianus. Kejsarpalatset i Konstantinopel attackerades och en stor del av staden brann ner, bland annat basilikan Hagia Sophia och 30000 människor dog. Justinianus lät senare återuppbygga Hagia Sophia med dess nuvarande utformning.

I kyrkans absid mitt emot Justinianusmosaiken avbildas hans hustru Theodora. Hon lär ha varit en minst lika märklig person som sin make. Enligt den bysantinske historikern Prokopius ska hon från början ha varit kurtisan med enkelt ursprung i en familj där fadern arbetade som björnskötare på cirkus. Giftermålet mellan samhällsklasserna väckte skandal, men Theodora visade sig vara en intelligent och inflytelserik gemål.

Prokopius var säkerligen inte något sanningsvittne, han var starkt negativ både till Justinian och Theodora. I dessa skandalböckernas tid kan det kanske ändå vara intressant att återge följande ur Prokopius Hemlig historia i engelsk översättning:

Often, even in the theatre, in the sight of all the people, she removed her costume and stood nude in their midst, except for a girdle about the groin: not that she was abashed at revealing that, too, to the audience, but because there was a law against appearing altogether naked on the stage, without at least this much of a fig-leaf. Covered thus with a ribbon, she would sink down to the stage floor and recline on her back. Slaves to whom the duty was entrusted would then scatter grains of barley from above into the calyx of this passion flower, whence geese, trained for the purpose, would next pick the grains one by one with their bills and eat.

Theodora blev något av en föregångare för dagens feminister och blev liksom sin make Justinian helgonförklarad i den ortodoxa kyrkan vilket firas den 14 november.

Mer om Ravennamosaikerna här

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, historia - samhälle, konst, konsthistoria. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ sju = fjorton