Bildning är bra – men varför?

Har du någon gång undrat vad det egentligen är för mening med bildning, att ha en aning om världen utanför din egen trånga sfär? Varför du som tekniker och specialist kan ha nytta av att veta något om Franz Kafka, eller varför du som humanist faktiskt bör känna till Heisenbergs osäkerhetsprincip? (Jodå jag har läst några böcker av Kafka och visst kände jag till osäkerhetsprincipen, men måste erkänna att jag var tvungen att kolla så jag inte blandade ihop den med Schrödingers katt.)

Om du alltså någon gång undrat över meningen med detta ska du absolut läsa Lars Anders Johanssons briljanta artikel ”Utbildning utan bildning” i Axess.

Kristallklar, lysande argumentation till bildningsskolans försvar!

——————
Uppdatering 2016-02-09:
Artiklarna i Axess nr 5/2008 är numera tillgängliga enbart för prenumeranter i Axess artikelarkiv där hela tidskriftsnummer kan laddas ner som PDF.

Andra bloggar om: , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt. Bokmärk permalänken.

8 svar på Bildning är bra – men varför?

  1. Inga M skriver:

    En alldeles utmärkt artikel av LAJ och jag länkar till den på min blogg! Dessutom upptäckte jag av bara farten Axess som verkar vara mycket läsvärd. Tack för det tipset.

  2. Eva Nygren skriver:

    Försökte förstå Osäkerhetsprincipen i wikipediaformen men ack nej, det gick inte. Jag har det så förbaskat svårt med den naturvetenskapliga bildningen, den humanistiska faller sig så mycket lättare. Men jag tycker att det är trist med humanister som inte tar sig an det naturvetenskapliga bildningsstoffet och bara säger att ”det där förstår jag inte”. Jag hade velat förstå!

  3. Inga M skriver:

    Saknar Dina blogginlägg! Suck!

  4. Eva Nygren skriver:

    Var blir du av Börje? Även jag saknar!

  5. Inga M skriver:

    Roligt att Du är tillbaka igen på banan! Jag hoppas ju på nya inlägg förstås. Läsarstatistik kan se mycket märklig ut, hoppar lite hur som helst utan synlig logik. Den enda fasta trenden hos mig är färre läsare på fredagar och lördagar. Antar alltså att det finns ett antal festprissar i läsarskaran.

  6. Inga M skriver:

    Asch, jag glömde ju tala om varför jag kommenterar här och inte i det senaste inlägget. Det funkar inte att komma in på kommentarer där

  7. Börje skriver:

    Tack Inga, ska undersöka vad som hänt med kommentarfunktionen men det tar nån vecka, är på resa.

  8. Inga M skriver:

    Du måste kolla på Lerinutställningen på Valdemars udde när Du återvänder hem! Jag skriver om den på min blogg o länkar till info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ åtta = elva