Fortsatta äventyr i Britannien

When the Eagle Hunts
Simon Scarrow: ”When the Eagle Hunts”
ISBN 074726631X
The Eagle and the Wolves
Simon Scarrow: ”The Eagle and the Wolves”
ISBN 0755301145

Att läsa om Simon Scarrows legionärer Cato och Macro under den romerska invasionen av Britannien ger lite av samma upplevelse som barndomens indianböcker. Olidligt spännande, våldsamt tempo, ganska våldsamt överhuvudtaget och svårt att sluta läsa.

Inte mycket detaljer i den här tvåtusen år gamla historien om den romerska invasionen och de olika britanniska folkstammarnas agerande går att verifiera, men Scarrow utnyttjar skickligt det som är känt och broderar ut berättelsen med ett imponerande mått av både historisk sakkunskap och förmåga att fängsla läsaren.

I seriens bok nummer tre ”When the Eagle Hunts” får centurionen Macro och hans optio Cato i uppdrag att frita viktiga romerska fångar från durotrigerstammen och de grymma druiderna. Vägvisare på expeditionen är de framträdande medlemmarna av icenistammen Prasutagus och Boudicca, båda för övrigt historiska personer.

Skildringen av hur Vespasianus legion stormar och intar durotrigernas fäste är verkligt intensivt skildrat. Hundra romerska ballistae skjuter sönder durotrigernas pallisad och fästningsporten forceras med murbräcka. Svettigt!

Ballista

Romersk ballista

Bok nummer fyra ”The Eagle and the Wolves” tilldrar sig i den med Rom allierade stammen Atrebaternas huvudstad Calleva, nuvarande Silchester. Macro och Cato får i uppdrag att utbilda två kohorter – ”The Boars” och ”The Wolfs” med frivilliga Atrebatiska krigare. Men Atrebaternas åldriga kung Vericas allians med Rom är inte accepterad av alla hans klanmedlemmar. Och mäktiga fiender hotar att skära av den romerska invasionsstyrkans försörjningsleder. Därmed hotas hela invasionsföretaget och fyra legioners existens. Scarrows strategiska spekulationer är intressanta och tempot i berättelsen högt.

Det är ingen överrraskning att Scarrow lär ha inspirerats av en författare som C S Forrester. Sjöhjälten Hornblower har en del gemensamma drag med Quintus Licinius Cato, huvudpersonen i böckerna i Eagle-serien.

Simon Scarrow verkar konstigt nog inte finnas översatt till svenska, men väl till finska. Google ger 64000 träffar på ”Simon Scarrow” så inte är han väl direkt okänd.

Andra bloggar om: , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fem + två =