Så här ska ett museum se ut!

Römisch Germanisches Museum
Römisch Germanisches Museum, Köln

Det finns något oroande med trenden bland en del svenska museer att vilja närma sig upplevelseindustrin. Man bygger upp dioramor som ska illustrera tider eller företeelser, satsar på upplevelse, lekhörnorna expanderar. Allt medan exponeringen av föremålen, det verkliga kulturarvet verkar hamna mer på undantag. Utställningarna verkar i allt högre grad styras av värderingar, med snudd på politisering. Armémuseum i Stockholm efter omgörningen är väl ett tydligt exempel.

Det görs säkert med vällovligt pedagogiskt syfte. Men museér ska väl också utgöra en referensram där intresserade kan se ett rikt urval föremål i original och därav kunna dra egna slutsatser utan alltför mycket förnumstiga pekpinnar. Ett bra inlägg om fenomenet har Slottet i saknadens dalar under rubriken ”Museer som historielöshetens högborgar”.

Ett exempel på museum där pedagogiken infogats utan att verka störande och utan att exponeringen av föremål behövt reduceras är Römisch-Germanisches Museum i Köln. I monter efter monter går man igenom olika aspekter av de romerska och forngermanska kulturerna och deras interaktion vid Limes i sydvästra Tyskland. Pedagogiska texter finns för den som vill läsa, originalföremål illustrerar texterna. En del imponerande rekonstruktioner visas upp och det finns faktiskt en stor barnhörna också, men ingenstans några värderande vinklingar, uppbyggda dioramor i plast eller liknande.

romersk vagn
Rekonstruktion av romersk vagn
Vagnkorgen hänger i läderremmar.
bronsbeslag
Många fint rekonstruerade beslag i brons finns runt hela vagnen.
stenyxor
Stenyxor.
Marcus Aurelius 16 år
Marcus Aurelius 16 år
Germansk keramik
Germansk keramik

Römisch Germanisches Museum får fyra starka poäng **** på min museipoängskala

Andra bloggar om: , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt, antiken. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ två = sex