Anders Lönnfält: ”Skymningstid – 200-talets romerska kris och antikens slut”


Anders Lönnfält: ”Skymningstid – 200-talets romerska kris och antikens slut”
Nomad förlag 2012, 233 s.
ISBN: 9789163320309

Adlibris Bokus

Den här boken kom ut redan 2012. Jag har länge tänkt läsa den och nu blev det äntligen av. Boken är både intressant och innehållsrik. Böcker om romarriket brukar annars ofta koncentrera sig runt tiden för Julius Caesar och Augustus och sluta ungefär där Skymningstid börjar.

Och det är verkligen skymningstid för romarriket – ekonomin rasar, antoninska pesten härjar och befolkningen minskar, germanska stammar tränger på vid gränserna och den ena nya kejsaren efter den andra tas av daga av sina egna trupper.

Infört i bokens kronologiska kejsarlängd som börjar med Marcus Aurelius (161-180) och slutar med Konstantin (306-337) finns korta stycken som behandlar romerskt samhällsliv, politisk, ekonomisk och militär utveckling och mängder av intressanta fakta om allt ifrån postgång, kommunikationer, skattesystem och myntväsende till klassindelning, religion, de kristna och pretoriangardets utveckling.

Intressant är också försöket mot slutet av boken att dra paralleller med romarrikets kriser under 200-talet och kriserna i vår egen tid, med ett Europa som ägnat en stor del av 1900-talet åt att förgöra sig självt och senare ett framgångsrikt EU som nu verkar skaka i sina grundvalar.

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker, historia - samhälle. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sju + sju =