Ingmar Karlsson: ” Roten till det onda : uppdelningen av Mellanöstern 1916–2016 ”


Ingmar Karlsson: ”Roten till det onda : Uppdelningen av Mellanöstern 1916–2016”
Historiska media 2016, 240 s. ISBN: 9789175453385

Jag har aldrig riktigt förmått sätta mig in i den röriga bakgrunden till situationen i Mellanöstern. Visst har jag hört talas om Sykes-Picot-avtalet där Frankrike och Storbritannien den 16 maj 1916 delade upp det sönderfallande Osmanska riket mellan sig genom att på kartan dra en rak linje mellan två punkter utan att områdenas befolkning tillfrågades och utan att ha en aning om konsekvenserna. Och visst har jag hört talas om Balfourdeklarationen vars innebörd var att ge ett hemland för de sionistiska judarna, även här utan att tillfråga de palestinier som bodde i området. Men i Ingmar Karlssons bok: ”Roten till det onda” får jag en lite djupare bild av hur dagens röriga situation kunnat uppstå – och om man får tro boken – vem som bär skulden till den uppkomna situationen.

Boken är detaljerad – till den grad att det kräver en del koncentration för att hänga med i händelseutvecklingen och dra ut något sammanhang ur mängden namn på orter, områden, överenskommelser, möten, makthavare, personer och potentater.

Nån gång på 1960-talet läste jag ”Vishetens sju pelare” av arkeologen och underrättelseofficeren T E Lawrence. Boken handlar om Lawrences tid som rådgivare under den arabiska revolten mot Osmanerna 1916-1918. Ett riktigt ökenäventyr och en klassiker väl värd att läsas. Den har också filmats: ”Lawrence of Arabia” med Peter O´Toole i huvudrollen.

T E Lawrence: ”Vishetens sju pelare”
Natur & Kultur, 1963

Lawrence omnämns ett antal gånger i Karlssons bok. Efter kriget betraktade han sig själv som en svikare eftersom Storbritannien bröt sina löften till araberna att få bilda en egen stat med huvudstad i Damaskus. Se även Claes Hylingers artikel i DN 20170518: ”Svikaren av Arabien”.

Karlssons bok kommer dock till en otvivelaktig slutsats i det sista kapitlet: ”Mellanöstern hundra år efter Sykes-Picot-avtalet”:

”Den abrupta övergången från en nationalitet baserad på religionstillhörighet till ett främmande etniskt nationsbegrepp blev roten till det onda och en draksådd som efter hand växte till det komplex av spänningar och despotism som sedan självständigheten präglat Melanöstern och lett fram till dagens situation.”

Recensioner: SvD, DN,

Se även Dick Harrisons artikel i SvD 20160516: ”Efter 100 år gör deras verk ännu ont i Mellanöstern”. (Bl a en del bilder och kartor)

Adlibris, Bokus, CDON

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i 1800-1900-tal, böcker, historia - samhälle. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ åtta = tolv