Beethoven’s Eroica – symfonin som förändrade musiken

För ett tag sen spelade jag in ett TV-program från Axess med ovanstående titel. Det visade sig inte alls vara en dokumentär som jag trodde utan en spelfilm ”Beethoven’s Eroica – The day that changed the music forever” med Ian Hart i rollen som Beethoven. Jag blev ganska fascinerad av filmen som visade uruppförandet eller kanske snarare den första repetitionen av Beethovens 3:e symfoni år 1804 i slottsmiljö hos beställaren prins Lobkowitz med vänner.

Alla fyra satserna spelas av de livréklädda musikanterna, men det går inte till riktigt som på konserter idag – mycket intressant. Musikerna får öl och mat före och mellan satserna och alla verkar vara på gott humör. Dirigenten Beethoven i den mån han alls dirigerar vandrar lite ut och in i konsertsalen och hinner bl a med ett allvarligt samtal med sin själs älskade, den högättade Kirsten mm dramatik.

Det mest fascinerande är ändå minspelet hos den lilla publiken inför denna nydanande symfoni – den låter ju inte som Haydn! Mest begeistrade är förstås damerna i sällskapet. Starkt försenad dyker så den gamle Haydn upp och lyssnar noga. Efteråt svarar han på frågan vad han tyckte om stycket: ”det kommer att förändra musiken för alltid”.


Originaltitelsida till Eroica med den utsuddade dedikationen till Napoleon. Foto: Wikipedia

Symfonin var tillägnad Napoleon Bonaparte som Beethoven uppfattade som en frihetshjälte, men när han samma dag (enligt filmen) får veta att Napoleon krönt sig till kejsare ändrar han i vredesmod dedikationen.

Både gripande och romantiskt. En musikfilm helt i min smak.

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV, musik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


två + tre =