Pompeji på Millesgården

På Millesgården kan man nu uppleva Pompeji nästan på riktigt. Svenska arkeologer har under tio års tid arbetet i ett kvarter i Pompeji och redovisar nu på Millesgården sitt arbete. Utställningen koncentreras kring bankiren och industriidkaren Lucius Caecilius Iucundus hem och lokaler som man har rekonstruerat bl a i en mycket intressant 3D-film och förstås via föremål och informativa texter.


Väggfresk i originalskick till höger och rekonstruerat skick till vänster.

Färgskalan är högt uppdriven i väggmålningar och inredning men aldrig smaklös, dekoren är rytmisk och välavvägd och de figurativa bilderna är uttrycksfulla. Av den romerska bildkonsten finns ju vad jag vet nästan bara väggmåleriet kvar, men man kan ju ana att måleriet på pannå eller annat obeständigt underlag som inte finns bevarat var av hög klass.


Del av väggmålning.

Det särskilt intressanta med just Caecilius Iucundus är att hans arkiv med räkenskaper finns bevarat på 153 vaxtavlor. Det har därigenom varit möjligt att rekonstruera hans affärsverksamhet och en del av hans liv och tillvaro i Pompeji. Jag får intrycket att livet i den antika staden kunde vara synnerligen angenämnt. Det fanns förstås de som hade det mindre förmånligt som slavarna, men slaveriet var lite mer komplicerat än vad man idag föreställer sig. Caecilius Iucundus var själv av slavsläkt. Hans båda första namn Lucius Caecilius har han ärvt av den tidigare ägarfamiljen, tillnamnet Iucundus betyder ”den trevlige”. För en frigiven slav fanns alltså ofta goda möjligheter till ståndscirkulation.

Det blev för min del ett alldeles för kort besök i förhållande till allt det intressanta som fanns att fördjupa sig i, så det finns anledning att återvända till Millesgården. Utställningen öppnade i fredags och håller på ända till maj 2015. Det är en bra utställning förlagd till en perfekt miljö på Millesgården där antikentusiasten Carl Milles egna samlingar på ett bra sätt ramar in Pompejiutställningen.

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, utställningar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


tre + = sex