Eva Zettervall: ”Julie och Jean & Röda rummet” på Konstakademien

Eva Zettervall är en av mina favoritkonstnärer, måleriet är så uttrycksfullt och berörande. Så är det även på den här utställningen på Konstakademien som tagit namn efter verk av August Strindberg.

I den första avdelningen ”Röda rummet” går det mesta i rött och här tror jag inspirationen kommer från feministrörelser som Pussy riot och Femen, trots att det ingår en del bilder som skapades innan dessa rörelser sett dagens ljus. Det är frihetsrörelser som förtjänar stöd. Och måleriet är i mina ögon lika starkt och berörande som vanligt hos Eva Zettervall.


Förändringens trappa

Tatuerade kvinnor av träd och blod där gryningsljuset tränger sig fram

Den andra avdelningen ”Julie och Jean” är en installation bestående av måleri, skulptur och ljud fördelad på flera mindre rum. Den anspelar på Strindbergs drama Fröken Julie och syftar till att se Strindbergs problemställningar i ett samtida perspektiv. Min första reaktion var att undra hur relevant detta är idag 125 år efter att Fröken Julie skapades. Har ingenting hänt sen dess? Men jovisst det har det ju!

Skulpturerna och målningarna är i varje fall nya för mig. De är uttrycksfulla och starkt emotionella, precis som jag tycker bra konst bör vara. Och dagens fröken Julie ser ut att klara sig betydligt bättre än originalet. Man kan väl säga att hon är bättre rustad, med taggarna utåt.


En modern Julie med skyddsväst av vassa spikar

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

1 svar på Eva Zettervall: ”Julie och Jean & Röda rummet” på Konstakademien

  1. Jenny B skriver:

    Mycket intressant! Tack för de väl valda bilderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


nio + = fjorton