Umeå – Knutte Wester på Västerbottens Museum

Nästan så långt man kan komma från den akademiska intellektuella konsten på Bildmuseet i föregående bloggpost är Knutte Westers utställning ”Ofrivilliga nomader” på Västerbottens museum.


Västerbottens museum

Jag har inte hört talas om Knutte Wester tidigare men blir ganska tagen både av utställningen och av hans arbetsmetod. Han vänder upp och ner på arbetsprocessen – här är det inte så mycket teoretiserande på hög nivå – konsten börjar så att säga på markplanet. I en flyktingförläggning för asylsökande invandrare i Boden inrättar han sin ateljé där han arbetar med de hemlösa barnen som modeller, de som slussas från land till land, lär sig ytterligare ett nytt språk och försöker så gott det går skaffa nya vänner tills det är dags för förflyttning till nästa land.

Snart blir barnen själva involverade i arbetsprocessen och en ny metod har uppstått. Wester gör avgjutningar av barnens kroppar och enskilda lemmar och skapar bronsskulpturer – ett slags monument över de som inte har något hem. Han gör också videofilmer där barnens historia berättas.


”Jag kan vara med i vilket lag som helst”

Pojken med fotbollen på bilden till vänster är Gzim. Han har vuxit upp på flyktingförläggningar runt om i Europa, rotat sig och lärt sig ett nytt språk, ryckts upp med rötterna för att sen börja om igen i ett annat land. Det ser ut som om han bär rötterna med sig i ryggsäcken.

Det är en bra utställning som träffar rätt i hjärtat.

Andra bloggar om , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + = tio