Lage Lindell på Sven-Harrys

Sista veckan som utställningen pågår kommer jag iväg för att se Lage Lindell på Sven-Harrys. Den senfärdigheten är ju skandalös eftersom Lage Lindell länge varit en av mina favoriter. Han finns på min personliga måleriets tio-i-topp-lista.

Lage Lindell (1920-1980) tecknade massor och helst figurer och landskap, målade långsamt och gärna på lakansväv utan inramning. Han ville se konsten fladdra för vinden. Han gillade rörelse, dans och jazz. Och det syns ju också tydligt i hans figurer. Kanske även när motiven är så abstraherade att det knappt syns att det finns en mänsklig form som förlaga. Det här sättet att teckna är så oerhört drivet. Säkert och harmoniskt. De flesta bilderna är daterade 1960-70-tal.


Lage Lindell: ”Sjukhusbild” Akryl på lakansväv.

Han var sjuklig under en stor del av sitt liv och tillbringade mycket tid på sjukhus. Bilderna från sjukhusmiljön dominerar på utställningen och de tycker jag också är de starkaste.


Lage Lindell: ”Sjukhusbild” Akryl på lakansväv.

Lage Lindell: ”I ateljén” Akryl på lakansväv.

Lage Lindell: ”Sjukhussviten” 4 av 38 gouascher. (klicka)

Lage Lindell: ”Snabben” Tre av sju oljemålningar. 1979 (klicka)

Det sista han målade före sin död 1980 var sju oljemålningar av ett landskap ”Snabben” vid hans sommarställe på Gotland.

Lage Lindell var verksam på den tiden när konst fick vara konst. Det står på en av utställningens textskärmar att han även var politiskt engagerad. Jaha, varför står det så undrar jag? Bara en mening utan uppföljning eller sammanhang. Det är svårt att uttyda något politiskt ur hans konst såvitt jag förstår. Kanske måste det stå så om en konstnär idag för att han ska tas på allvar även om det inte har ett dugg med hans konst att göra? Hade han varit verksam idag kanske han hemfallit åt fjompiga menlösa provokationer? Skönt att vi slapp det.

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, konsthistoria, utställningar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Lage Lindell på Sven-Harrys

 1. Jenny B skriver:

  Vet du, jag hade tänkt att gå och se den här utställningen på söndag, men nu har jag upptäckt att den redan avslutas på lördagen. Så jag hinner inte se den. Därför är jag extra tacksam för att du visar flera intressanta bilder här!

  Jag håller med dig om att den enda meningen ”politiskt engagerad” inte säger mycket, och att det var ju riktigt bra att han inte hänföll till mer av simpla slagord och plakatkonst.

  Han har ett mycket starkt, eget uttryck och tycks säga mycket med både sina motiv och sitt utförande.

  • Börje skriver:

   Synd att du missade den. Den var klart sevärd. Så vi var nära att stöta ihop igen, IRL (eller vad det heter numera). Skulle vara kul att se dig nån gång.

 2. Inga Magnusson skriver:

  Bilder som tilltalar mig. Jag minns inte att jag har sett något av hans verk förut. Lakansväv låter som ett ovanligt val av duk för måleri, vore roligt att se i verkligheten. Men han dyker kanske upp i något annat sammanhang så småningom. Kanske något för Sollentunas konsthall? Har förstås just nu glömt bort namnet.

  Så fånigt och ryckt ur sitt sammanhang att skriva att han var politiskt aktiv! Satt han i socialnämnden i sin kommun? Eller stod han på barrikaderna 1968? Bara den enda meningen är ju till intet förpliktigande och kan betyda vad som helst. Man blir ju onekligen nyfiken på i vad mån detta politiska engagemang har något med hans bilder att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + = nio