Etrurien (5) Vulci: Museo Archeologico Nazionale / Ponte dell’Abbadia

Museo Archeologico Nazionale di Vulci inryms sedan 1975 i Castello dell’Abbadia som under 800-talet var ett befäst kloster som upprättats för att försvara den intilliggande bron Ponte dell’Abbadia mot attacker från saracenerna.


Castello dell’Abbadia med Museo Archeologico Nazionale di Vulci

Ponte dell’Abbadia

Bron som korsar floden Fiora har en grundläggning som härstammar från etruskisk tid, men fick under medeltiden sin nuvarande utformning. Lawrence (1, s 101) beskriver hur han färdades med häst och vagn över den malariainfekterade maremmaslätten och över bron till det kloster/kastell som på den tiden tydligen var en ruin.


Keramik från etruskik tid, till vänster ochinoe och kylix i korintisk stil med djurdekor

Ochinoe (tillbringare för vin) i buccerokeramik

Det här är ett fint litet museum, väl värt ett besök, inte minst för att se den fantastiska bron som ansluter till museibyggnaden. Och visst visar museets samlingar att man hade formkänsla på etruskisk tid! Allt är dessutom fint exponerat, men oftast med montertexter enbart på italienska.

Litteratur:
1) Lawrence, D H: Resa i etruskernas land. Tidens bokklubb, Stockholm 1954. 133 s
2) Furuhagen, Hans: Etrusker, Historien om ett främmande folk. Norstedts 1985. 190 s.
3) Martinelli, M Paolucci, G: Guide to the places of the Etruscans. Scala, Florence 2007. 128 s.

Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + nio =