Vibeke Olsson: Krigarens sköld

Jag upphör aldrig att förundras över det antika romarriket. Hur mycket i vår egen värld som bygger på tvåtusenåriga traditioner och erfarenheter, hur mycket som visserligen förändrats – mestadels till det bättre, men desto mer hur stor del som ännu i mycket är ungefär detsamma. Romarrikets statsapparat och offentlighet, transport- och postsystem, krigsmakt, utbildningsväsende och underhållningsindustri, vatten- och avloppssystem, hyreskaserner och fastighetsmarknad, konst, litteratur och arkitektur – allt det som har lämnat tydliga spår i dagens västerländska samhällen. Därför är det också så fascinerande att läsa skidringar av livet i antiken, om det som är sig likt idag och det som skiljer sig.

Vibeke Olsson: Krigarens sköld
Bonnier pocket 2011. 477 s
ISBN: 9789174292169

Vibeke Olsson har skrivit en hel mängd böcker om det romerska samhället, ofta med slavarnas hårda livsvillkor i fokus, men också om soldaterna, legionärerna och de tidiga kristna, kristianerna. Det är långt ifrån Simon Scarrows krigaräventyr eller Steven Saylors antika detektivhistorier baserade på Ciceros rättsfall. Olssons böcker är allmänmänskliga på ett sätt som gör att man trots den antika miljön känner igen sig.

Krigarens sköld som är en fristående del i en släktkrönika i sex delar tilldrar sig i Mogontiacum, det nutida Mainz i Tyskland – platsen för flera av Olssons böcker med tema från antiken och från andra världskriget. Tiden är sent 200-tal efter Kristus under kejsar Diocletianus regeringstid (284-305). Slavpojken Callixtus tar som frigiven femtonåring värvning i tjugoandra legionen. Vi får följa hans liv och karriär i strider mot germanska stammar och i kasernlivet, hans befordran till centurion och de personliga katastrofer som senare drabbar honom. Det är männens värld, men också kvinnornas, sedda ur Calixtus och hans kamraters perspektiv. I mycket är boken också en kärlekshistoria och en betraktelse över livets hårda villkor. – Är livet gott eller ont? Det är både och. Egentligen är boken ett långt brev från Callixtus till sin son. Han skriver den i fångenskap efter sin slutliga förnedring. Orden blir krigarens sköld där han förmedlar sin samlade livserfarenhet till sin lille son på ett så uppriktigt och självutlämnande sätt som nog få skulle klara i verkligheten.

En del intressanta historiska händelser får också skymta i berättelsen, som den allt svårare kampen med att hejda trycket från germanstammarnas invasion, de ökade militärutgifterna, den stigande inflationen, försöket med prisstopp och Diocletianus nya konfiskatoriska skattesystem. Det mesta sannolikt med kontraproduktivt resultat. Kanske något för vissa makthavare i dagens finans- och skuldkris att lära av?

Boken är trots eländesbeskrivningarna en fängslande berättelse från miljön i ett romerskt legionsläger men framför allt naturligtvis en stark skildring av människans livsvillkor skriven med imponerande insikt.

Krigarens sköld kan inte få mindre än fem [*****] poäng på min femgradiga skala.

Fler böcker av Vibeke Olsson
Mer om tjugoandra legionen, LEGIO XXII Primigenia på Livius.org och På Wikipedia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vibeke Olsson: Krigarens sköld

  1. Inga Magnusson skriver:

    Låter som en bok för mig!

  2. Börje skriver:

    Inga: Det är en av Olssons bästa. Hon har skrivit massor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fyra = tretton