”Den förtrollade ön” – från Metropolitan – Live på Bio Rio

Första gången för min del att se opera på bio på det nya sättet. Direktsändningen var förstås i går lördag så det var en inspelning jag såg idag söndag, vilket knappast hade någon betydelse. Det blev en smått fantastisk upplevelse. Min gamla mattinébio Rio vid Hornstullsstrand på Söder har rustats upp ordentligt med nya stolar och inte mindre än två kaféer, ljud och bild helt utan anmärkning.

Den förtrollade ön är en ny opera med libretto på engelska av Jeremy Sams. Musiken är en lyckad sammansättning av Händel, Vivaldi, Rameau och några mindre kända barockkompositörer. Uppsättningen kallas visst barockpastisch, och nog är det barock, men strålande ihopsatt och genomförd. Jag tvekade lite inför att se barockopera i dryga tre timmar (plus paus) på bio, men tiden gick fort, föreställningen var fängslande rakt igenom. Allvar, humor, strålande sångarinsatser och agerande av hela ensemblen. Mäktiga scener med fantastisk kostym och dekor. Och engelsk textremsa – tack för den! Den pampigaste operaentré som i varje fall jag upplevt stod Plácido Domingo för i rollen som havsguden Neptun omgiven av hela kören som brassade på maximalt. Handlingen? Nja lika omöjligt tilltrasslad som opera brukar vara, en blandning av Shakespeares Stormen plus lite annat.

Om Den förtrollade ön kommer på en scen eller bio nära dig så se den för all del! Tills vidare live enbart på Metropolitan i New York till och med 30 januari.

Lite mer om föreställningen inklusive ett bildspel i New York Times

Kort teaser på Youtube:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i musik, scen och teater. Bokmärk permalänken.

2 svar på ”Den förtrollade ön” – från Metropolitan – Live på Bio Rio

  1. Minerva skriver:

    Direktsänd opera på bio är en fantastisk upplevelse. Till och med bättre än live, tycker jag, eftersom man får se närbilder och dessutom bjuds på intervjuer och reportage. Den här operan missade jag, men den låter minst sagt originell!

  2. Börje skriver:

    Minerva: Jo antagligen har du rätt, opera på bio kan vara bättre än live, fast det känns lite hedniskt att erkänna det. Den förtrollade ön kanske är originell, det är en saga som pendlar lite mellan sublimt allvar och närapå folklig buskis. Men musiken är fint hopvävd och inte mindre än två countertenorer deltog i denna uppsättning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fem + = nio