Tomas Saraceno i Berlin

Tomas Saracenos utställning Cloud CitiesHamburger Bahnhof i Berlin är troligen den mest spektakulära utställning jag sett i en konsthall. Den gamla stationshallens gigantiska rum är fyllt till bristningsgränsen med ett tjugotal av Saracenos biosfärer förankrade med linor i ett spindelvävsliknande mönster.

Tomas Saraceno som är både arkitekt och konstnär vill med utställningen förverkliga en utopi, en idé om att utvidga gränserna och förutsättningarna för människans sätt att leva. En utopi så fjärran från den socialkritiska samtidskonstens negativism.

De jättelika transparenta plastkloten innehåller dels växter likt hängande trädgårdar, dels ska de kunna beträdas av människor. De större kloten på utställningen är delade horisontellt på mitten och uppblåsta undertill så att den övre halvan blir som en luftkudde där publiken får kravla omkring och kan uppleva känslan av att sväva på moln.

Saracenos utställning på Bonniers konsthall förra året var bra men här är skalan uppdriven maximalt och det visionära intrycket blir liksom förstärkt. Inte vet jag om någon på allvar kommer att vilja bo bland molnen, men bara tanken är fantasieggande. Den visar att det finns andra sätt att leva, andra möjligheter.

Jag gillar Saracenos utställning. Utan att vara entydig är den illustrerande och visionär med ett uttalat mål. Samtidigt talar den till känslan – publiken får verkligen en konkret upplevelse. Och så hantverket där konst och teknik kombineras på ett sätt som väl kunde rymmas i vad de gamla grekerna menade med techne.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Tomas Saraceno i Berlin

 1. Inga Magnusson skriver:

  Nu försöker jag kommentera igen, senast försökte jag på Dina akvareller med skärgårdsmotiv men ser att de inte finns.

  Maffigt med en konstutställning som kan fylla Hamburger Bahnhof! Hade varit roligt att se den på Bonniers också, men jag har ju blivit så avskräckt från besök där.

  Ska bli spännande att se Nerdrumutställningen på Edsvikens. Jag kommer att kunna se den i början på december. Det finns två uppgifter om hur länge den varar; 15:e december och 31; december men jag lär kunna pricka in den i vilket fall som helst.

 2. Börje skriver:

  Inga: Synd på dina försvunna kommentarer. Kan ha blivit spammarkerade av misstag under den period en ilsken spamrobot härjade här som värst. Nu har jag infört en enkel CHAPTA vilket minskat spamet med 99 procent.

  Hoppas du skriver något om Nerdrumutställningen. Tror inte jag ger mig på att skriva om den själv just nu. Möjligen skulle man kunna få ihop något intressant om kritikerkårens reaktioner på ”retrogardistisk” konst. Anar att här ligger något trauma bakom.

  Nej Bonniers konsthall lockar ju inte precis till besök. Jag brukar försöka se utställningarna där ändå i tron att jag genom inträngande och ihärdigt studium ska lära mig begripa något av samtidskonsten. Har dock knappast hjälpt hittills. Saracenos utställning var ett av få lysande undantag.

 3. Jenny B skriver:

  Vad kul att du var på plats och såg Saracenos verk i stor skala! Fick besökare alltså gå in i moln-hemmen? Det hade jag velat! Jag var också litet tveksam när jag såg hans idéer på Bonniers Konsthall. Först tänkte jag ”det är ju inte realistiskt”, men sedan tänkte jag att det var en härlig idé som ändå var riktigt lockande.

 4. härligt! Den borde man se i verkligheten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + = nio