Stabiae Villa di Arianna och Oplonti Villa di Poppea

Stabiae
Stabiae. Utgrävningsområdet Villa Arianna med Vesuvius i bakgrunden.

Utgrävningen vid Stabiae (hållplats Castellammare di Stabia) omfattar två stora villor, Villa Arianna och Villa San Marco. Jag nöjde mig med Villa Arianna. San Marco ligger en bit bort längs den rätt hårt trafikerade landsvägen och föll utanför den karta som en vänlig hotellreceptionist i Stabia tillhandahållit. Arbete med utgrävning och rekonstruktion var i full gång, men det var knappast några andra besökare så man fick en egen följeslagare, tyvärr bara italiensktalande, som väl skulle se till att inget förstördes. Byggnaden är ganska raserad, men rekonstruktion bekostad av Rotary international pågår. Dock finns en del intressanta väggmålningar i fjärde pompejanska stilen att se, alltså från ungefär Neros tid, plus en hänförande utsikt över det moderna Stabia med Vesuvius i bakgrunden.

Stabiae
Stabiae. En del fina väggmålningar
Stabiae
Stabiae. Som en 1700-talstapet.
Stabiae
Stabiae. Vandalisering från 1700-talet.
Stabiae
Stabiae.
Oplonti
Oplonti Villa di Poppea.

Villa Poppea vid Oplonti stängde tyvärr några minuter innan jag hann fram så det gick bara att beskåda exteriören från gatan. Den ser ju annars ganska imponerande ut. Villan har sitt namn efter Kejsar Neros hustru Poppea som antas ha bott här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken. Bokmärk permalänken.

2 svar på Stabiae Villa di Arianna och Oplonti Villa di Poppea

  1. Inga M skriver:

    Jag kollar förstås på Dina blogginlägg från Italien. De gamla romarna tyckte om att njuta av livet, spa, god mat och god dryck var högt skattat kan man förstå av det som grävs fram.

    Det där med vulkansiluett har i dessa dagar en förfärande aktualitet.

  2. Börje skriver:

    Jo vulkaner är hett just nu. Och Vesuvius lär ju inte heller vara utslocknad, den bara ligger och ruvar på nästa utbrott, kanske om ett år kanske om tusen år? Men nån gång blir det antagligen….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + nio =