Lee Lozano på Moderna Museet

Lee Lozano: Slide year
Lee Lozano: Slide year, 1965

Utställningen på Moderna Museet med Lee Lozanos
teckningar och måleri med feministvinkling känns för mig faktiskt mest som historiemåleri; en ilska som kanske speglar amerikanskt 1960-tal. Bilderna är uttrycksfulla och väl värda att visas upp men det är inte min konst. Budskapet är klart men i längden är det lite tröttande med könsorgan och våld i evig upprepning.

Det som däremot kom som en chock när jag letade mig in i utställningslabyrinten var Lee Lozanos abstrakta måleri. Jättelika dukar med skinande blanka trianglar och mer eller mindre abstrakta former eller verktyg i enorm förstoring. Det som på avstånd ser ut som krackeleringar i duken är snarare någon slags nät som ligger under ett målat skikt och skapar en levande yta. Triangelformerna har en slags räfflor som understryker volymen. Så snyggt! De här bilderna är också 1960-tal men för mig känns de tidlösa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, utställningar. Bokmärk permalänken.

1 svar på Lee Lozano på Moderna Museet

  1. Bella skriver:

    Va å såg denna utställning i veckan. Tyckte den va helt fantastik! man blir så inspirerad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


nio + = femton