Det vita bandet [Das weisse Band – Eine deutsche Kindergeschichte]

Det vita bandet

Michael Hanekes film Det vita bandet är absolut ingen barnfilm, men den handlar om barn – och om vuxna – och kanske om hur barn kan bli som vuxna om dom får en uppväxt som i filmen. Om man vill kan man också se filmen som ett kriminaldrama där mystiken tätnar och en obehaglig stämning sprids över den lilla nordtyska byn år 1913, strax innan första världskriget ska bryta ut. Otäcka händelser tilldrar sig i byn, men vem ligger bakom? Det får vi inte veta men ändå anar vi.

Mer generellt handlar det förstås om maktlöshet. Vad gör man för att ge igen när man är underställd auktoriteten? Vi vet alla numera vad överdriven auktoritetstro kan leda till. Kanske är det också något sådant filmen vill peka på; vad blir det av dessa barn när de växer upp? Det kan för all del också leda till överdriven misstro mot auktoriteter. Tanken slår mig hur fel timing saker ofta har, hur lång eftersläpningen i tidsandan är och de katastrofala följder det kan få. I dag är vi väl på de flesta håll i västerlandet väl medvetna om vikten av granskning av makten. Men denna medvetenhet kommer ju 100 år för sent! Tvärtom kanske det är misstron mot auktoritet och etablerad kunskap som börjar bli ett problem idag. Är det ”kunskapsdemokratin”, dvs tanken att åsikter är lika mycket värda som kunskap, eller nån slags inställning att auktoriteter per automatik har fel som ligger bakom?

Den ruggiga typ av auktoritet som Michael Haneke visar upp i Det vita bandet vill vi i varje fall slippa. Och även den genuina elakhet som ligger under ytan på i stort sett alla i filmen utom berättaren, skolläraren. Det är en otäck historia och otäckt bra spelat, inte minst av barnen. Och dessutom alla fulsnygga typer som ger intryck av riktiga människor, inte av filmstjärnor som visar sina färdigheter. Filmen är lång, 2 1/2 timme, men jag sitter fängslad hela tiden. Scenografin i svartvitt är förbluffande effektiv, det här är verkligen 1913. Fotot påminner om gamla svartvita vykort.

Det vita bandet är en mycket stark film som måste få ***** 5 poäng.

Det vita bandet Det vita bandet
Det vita bandet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV. Bokmärk permalänken.

2 svar på Det vita bandet [Das weisse Band – Eine deutsche Kindergeschichte]

  1. Minerva skriver:

    Tack för tipset! Jag hoppas kunna se den under julen (även om Keats-filmen ”Bright star” står högst på listan).

  2. Inga M skriver:

    Det verkar vara en intressant film, ingen dussinvara. Vill passa på att önska God Jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ sex = tretton