Sverigebilder

Länge sen det blev något målat så det får bli lite foton från sommarens Sverigeresa i stället. Som inbiten storstadsbo blir man imponerad över hur mycket som finns att uppleva utanför tullarna. Det blev inte minst många forsar och vattenfall. Man skulle kunna ställa ihop en hel liten filosofisk diskurs om dessa naturupplevelser, nånting om naturens mystiska kraft, den känsliga balansen i biosfären som möjliggör livet, den religiöst lagde skulle säkert kunna få till något översinnligt. För mig räcker det med förundran över naturens komplexitet, hur allt ändå verkar funka genom alla årmiljoner.

Nämforsen

Nämforsen vid Näsåker är verkligen dramatisk. Marcus Larson kunde inte ha gjort det bättre!
Helvetesfallet

Helvetesfallet
norr om Orsa ligger lite avsides och kräver närapå klättring för att komma inpå livet, men det är värt besväret.
Munkfors

Munkfors var för min del mest intressant för att se Lars Lerins permanenta jätteutställning på det gamla bruket vid Laxholmen. Vad jag inte visste var att det också fanns ett ordentligt vattenfall att beskåda.
Ljusdal
Ljusdal.
sjö
Sjö vid rastplats.
Engelsberg
Engelsberg är en så liten ort att den knappt ens har en korvkiosk, däremot ett världsarv, en fin skulpturpark, minst en förstklassig restaurang och en sagolik utsikt.

Med den nyss avhållna figurationsdebatten i minne kommer jag plötligt att undra över hur Anna Brodow Inzaina, Eva Ström, Sinziana Ravini och andra kritiker av figurativ konst skulle uppleva sådana här bilder. Jag är ganska säker på att om de kunde stå vid dessa vattenfall med skummet yrande om näsan skulle se skönheten precis som vanliga människor utan nämnvärda associationer till Duchamp eller naturens egna readymades. Men hur skulle de uppfatta foton – lite vykortsvarning kanske? Men om dessa foton på något sätt skulle förflyttas till ett galleri, skulle de då uppfattas enbart som banaliteter eller skulle man se nån slags ironi i själva det förhållande att en snedtänd curator eller gallerist råkat anamma bilderna? Eller för att gå vidare: om man skulle gör målningar av motiven, skulle det då med automatik bli ”obskyr romantik” eller något annat hemskt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt, mina bilder. Bokmärk permalänken.

4 svar på Sverigebilder

 1. Inga M skriver:

  Visst för bilderna tankarna till Småländskt vattenfall, det är väl så den heter. Sveriges natur bjuder på mycket dramatik i sig, det är inte konstigt om den har inspirerat många konstnärer, exempelvis Lerin. Det glädjer mig att Du har åkt till Munkfors för att se Lerinutställningen. Den är imponerande tycker jag och utställningslokalen är inte fy skam heller. Den matchar hans bilder. Festligt att Lerin nu har blivit hela Sveriges konstnär. För bara ett par år sedan så var han ”bara” en värmländsk konstnär. Det känns lite som att utställningen på Valdemarsudde ändrade på allt.

 2. Börje skriver:

  Inga: Lerin är bra och den gigantiska utställningen var imponerande. Tydligen byts bilderna ut ibland också. Vilken produktion!

 3. Inga M skriver:

  Om jag inte minns fel så skänkte han bilderna till kommunen mot att de fixade konsthallen. Sen tog det tid att få till byggnaden, det är ju ofta så i kommunala sammanhang. Då blev Lerin sur och hotade ta tillbaka alltsammans. Men till slut så verkar alla nöjda och utställningen har många besökare varje sommar. Jag upphör aldrig att gräma mig över att jag inte köpte ett antal bilder på den första lite provisoriska utställningen han hade på Heidruns kafé uppe i norra Värmland precis när han kom tillbaka från Island. Då var det helt rimliga priser som till och med jag hade kunnat betala. Nu har hans berömmelse gjort priserna helt omöjliga för en vanlig dödlig. Men jag åker gärna och kollar på plats.

 4. Börje skriver:

  Visst har Lerin blivit ”hela Sveriges konstnär”, han nämndes till och med som hastigast av Jessica Kempe i videon från ”figurationsdebatten” på Edsvik: http://www.axess.se/Tv/webbtv.aspx?id=858

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


ett + = nio