Stockholmare stöd Yimby!

yimby.se

Läste du också artikeln om Yimby (bara i DN-arkivet) i DN 2008-02-02? Nätverket Yimby (Yes in my backyard) som till skillnad mot alla bakåtsträvande förbudsivrande Nimbys (Not in my backyard) vill att Stockholm ska utvecklas och lämna det amerikanska sprawl-idealet inom stadsplaneringen och istället bli en förtätad europeisk storstad, trivsam och praktisk även för människor med normala inkomster.

Det var faktiskt första gången jag hörde talas om Yimby (som föddes för fyra månader sen och just nu har 1560 medlemmar) och det förvånar mig att det tagit så lång tid innan en organiserad opinion av detta slag har formertats. Ända sen tidigt 1960-tal när jag först började bli medveten om stadsbyggnadsfrågorna i min hemstad Stockholm har jag förundrats över den respekt och det stora intresse som dåtidens ABC-städer, initierade av Sven Markelius mötte. Där jag bara såg fulhet och tristess i förortsområden med huslimpor utslängda mellan vindpinade tallar såg den internationella arkitektkåren nån slags förebild! Obegripligt för mig då som nu.

Förvisso har det funnits organisationer som Alternativ stad och kanske andra med en mestadels grön agenda, men jag får intrycket att dessa människor egentligen hellre skulle vilja bo på landet. Sådan är inte andan i Yimby. Det märker man snart om man tar del av den livliga debatten på Yimbys hemsida. Här drar man verkligen ner brallorna på alla stoppklossar i Stockholms stadsutveckling. Såna som Samfundet S:t Erik, Skönhetsrådet, Ekoparkens vänner och ett antal namngivna stadplanebyråkrater. Och man gör det med goda argument och övertygande bilder. Och inte minst med egna alternativa förslag.

Kanske har Stockholm äntligen fått en stark organiserad opinion för förtätning i vackra (och gärna höga) hus som folk vill bo i – inte grå slentrianritade förortslimpor; för en integrering av bostäder med arbetsplatser – bort med sovstäder och oändliga miljöförstörande arbetsresor; för att spara 1,2 miljarder av Stockholmarnas skattepengar genom att tillåta tunnelbygget för Norra länken med rationella metoder de 155 meter som Nationalstadsparkens gräsmatta påverkas; och för mängder av andra intressanta stadsbyggnadsfrågor som de engagerade Yimbysarna vaket nosar upp.

Vem vet, kanske opinionen till och med kan tvinga fram ett beslut om ombyggnad av Slussen?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt. Bokmärk permalänken.

5 svar på Stockholmare stöd Yimby!

 1. Bygga om slussen? Nej, det måste vi vänta med till den ramlar sönder av sig själv, det förstår väl vem som helst! ;-D

  För den som vill läsa DN-artikeln så finns den nu på vår hemsida:
  http://www.yimby.se/2008/02/yimby-i-dagens-nyheter_441.html

  Och tack för ditt inlägg, det värmer!

 2. Patric Nilsson skriver:

  Jättekul med flersom får upp ögonen för Yimby. Spread the word!…Javisst det gör du ju. 😀

 3. Mikael skriver:

  Reaktionära Yimby vill backa in i framtiden med idéer från 50 och 86–talet. Med den totalitära nyliberalismens alla kännetecken, dvs blogg- och mailhat mot alla meningsmotståendare, infantil tvärsäkerhet och obildningen och kulturlöshet, hyllar man förslag värdiga en femtonårig högstadiegrabb. Gå in i en högstadieklass och fråga killarna vad deras drömbyggnader är, och du får svaret skyskrapor. På den nivån befinner sig Yimby, Ankersjö och Mikael ”Bodknodden” Söderlund. Skyskrape-fansen är en blandning av fjantar, lantisar och uppåtsträvare med tagna efternamn som frustar omkring på de unkna bloggarna. Ta en titt på de här människornas klädstil så vet du att de ska inte ha någonting över huvudtaget att säga till om vad det gäller arkitektur. Pråliga människor som gapar efter prålig arkitektur. Flytta tillbaka till de småstäder ni kommer ifrån. Ni lurar ingen att ni är stockholmare. Ni hatar Stockholm.

 4. Mikael skriver:

  Reaktionära Yimby vill backa in i framtiden med idéer från 50 och 60–talet. Med den totalitära nyliberalismens alla kännetecken, dvs blogg- och mailhat mot alla meningsmotståendare, infantil tvärsäkerhet och obildningen och kulturlöshet, hyllar man förslag värdiga en femtonårig högstadiegrabb. Gå in i en högstadieklass och fråga killarna vad deras drömbyggnader är, och du får svaret skyskrapor. På den nivån befinner sig Yimby, Ankersjö och Mikael ”Bodknodden” Söderlund. Skyskrape-fansen är en blandning av fjantar, lantisar och uppåtsträvare med tagna efternamn som frustar omkring på de unkna bloggarna. Ta en titt på de här människornas klädstil så vet du att de ska inte ha någonting över huvudtaget att säga till om vad det gäller arkitektur. Pråliga människor som gapar efter prålig arkitektur. Flytta tillbaka till de småstäder ni kommer ifrån. Ni lurar ingen att ni är stockholmare. Ni hatar Stockholm.

 5. Börje skriver:

  Mikael: Kommentarer på din nivå brukar jag normalt betrakta som spam. Jag har läst din dubbelt skickade kommentar några gånger för att försöka hitta några argument mot Yimbys strävanden. Sådana finns inte.

  Vilka människorna bakom Yimby är vet jag inte, hur dom klär sig eller varifrån dom kommer intresserar mig inte heller. Däremot tycker jag de har en del goda ideer. Synd att du inte klarar att debattera dom.

  Jag antar att du har nån slags psykiska problem men denna blog är tyvärr inte rätt forum att ventilera sånt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ ett = åtta