Caligula

Caligula

Efter att ha läst Suetonius: ”Kejsarbiografier” måste man nog utnämna Caligula till den absolut galnaste av de tolv romerska kejsare som behandlas i boken. Visserligen i stenhård konkurrens med Nero, Galba, Otho och Vitellius (alla barmhärtigt nog avsatta eller mördade av sina efterträdare). En sån total oförmåga att lära av historien!

Och ändå ligger ju historien alltid ett steg före. Det är väl också en anledning till att det är så svårt att komma på något riktigt originellt. Walt Disney och Joakim von Anka var alltså inte först med denna Caligulas favoritsysselsättning:

”Till sist blev han så upptänd av lust att få vidröra pengar att han ofta lät sprida ut väldiga högar av guldmynt över en öppen plats och sedan gick han med sina bara fötter och vältrade sig i guldet med hela kroppen, både länge och väl.”

Han gjorde förstås värre saker än så men det är en annan historia.

Suetonius Kejsarbiografier. Caligula, avsnitt 42. Wahlström & Widstrands klassikerserie 2001. Med utmärkt översättning från latin till nutidssvenska samt kommentarer av Ingemar Lagerström.
ISBN: 9146182381

Andra bloggar om: , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ tre = åtta