Kreativ anakronism

15 mil sydöst om Paris byggs just nu på privat initativ den medeltida borgen Guédelon efter nya ritningar men med användande av medeltida hantverksmetoder och lokala material. 35 personer arbetar med att knacka och baxa sten och yxa till virke. Det har man gjort sedan 1997 och man räknar med att hålla på till 2023 enligt DN 070509.

Hela bygget är tydligen en jättelik turistattraktion som man kan bese mot avgift. 2006 hade man nära en kvarts miljon besökare. Borgbyggets hemsida finns här

Man kan undra vad det är som får människor varav många är oavlönade volontärer att vilja utsätta sig för medeltida kroppsarbete utan moderna hjälpmedel och utan vare sig klocka eller mobiltelefon. Svenska föreningen för byggnadsvårds lovvärda verksamhet bleknar i jämförelse. Undrar just om något liknande i så stor skala skulle vara möjligt att genomföra i Sverige? Både statliga och fackliga regelverk lär väl sätta stopp för det.

Kanske är det mer konstruktivt att tänka framåt och skapa nytt. Samtidigt är det på något sätt betryggande med all denna strävan efter rekonstruktion och bevarande av äldre tiders teknik och tänkande. Bevarad kontinuitet bakåt, kunskap att stå på.

Andra bloggar om: , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fem = sex