Gladiatorer

2003 publicerade BBC en dokumentär om gladiatorer med titeln ”Ancient Rome Series: Colosseum, Rome’s Arena of Death” Filmen finns på DVD.

Filmen som lär bygga på historiska källor handlar om de två gladiatorerna Verus och Priscus som båda tagits som slavar efter romerska fälttåg och uttogs som gladiatorer från att ha arbetat i ett stenbrott. Livet som gladiator var visserligen livsfarligt – men om man överlevde i tre år kunde man friges. Verus och Priscus frigavs båda av kejsar Titus år 80 e.Kr. efter att ha kämpat oavgjort mot varandra.

Nu meddelas i artiklar i DN och SvD att en gravplats för gladiatorer har utforskats i Ephesus i nuvarande Turkiet av de två österrikiska forskarna Dr Fabian Kanz och Professor Karl Grossschmidt.

BBC som också kommenterar upptäckterna nämner att det bland benen efter ett 60-tal döda gladiatorer i 20-30 års åldern också finns lämningar efter en betydligt äldre man som identifieras som gladiatortränaren Euxenius. Det skulle enligt BBC vara den första gladiator vars lämningar kunnat namnges. En märklig mängd fakta om de döda gladiatorernas förmodade liv och leverne pusslas dessutom ihop på grundval av arkeologiska och medicinska undersökningar.

Andra bloggar om: gladiatorer, romarriket, antiken

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt, antiken, film och TV. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


nio + två =