Asimovs ”Jag robot” i Vetenskapsmagasinet.

Arthur C Clarkes idé från 1945 om att använda satelliter för telekommunikation är genomförd sedan 60-talet. Jules Vernes månfärd företogs i verkligheten 1969. Och nu är det enligt en italiensk forskare dags att göra verklighet av Isaac Asimovs robotlagar får vi höra i Vetenskapsmagasinet TV2 onsdag (repris 5/4 19.30).

Otroligt med den japanska androiden, med mänsklig mimik och konversationsförmåga som enligt sin upphovsman Hiroshi Ishiguro finns mer eller mindre färdig för kommersiell användning som t ex receptionist. Vad säger facket, skyddsombudet?

Fantastiskt att se profetiorna från den lätt obskyra science fictionlitteratur jag läste i späd ålder på 50-talet bli besannade den ena efter den andra. Det är verkligen en hissnande upplevelse att se barndomens fantasivärld bli förverkligad. Vad hände egentligen med denna förträffliga idébaserade science fiction, ofta publicerad i skrifter som ”Häpna!” och ”Galaxy”? Skrivs sånt fortfarande? Det verkar mest röra sig om fantasy idag. Inget fel i det, men kommer dessa världar någonsin att bli verklighet? Det skulle förstås inte förvåna mig.

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Asimovs ”Jag robot” i Vetenskapsmagasinet.

 1. Inga M skriver:

  Den här fantasivärlden på nätet med Avatarer verkar intressant. Jag tror att
  det heter så. Det måste ju vara den ulitmata science fiction upplevelsen!
  Att leva den måste vara ett mellanting mellan blogg och att filma själv /
  skriva en bok / skapa en egen story. Man undrar var möjligheterna slutar.
  Jag som är född på 50-talet känner av perspektivet. Men jag märker att mina
  egna barn inte har det. De har alltid levt med internet på något sätt.

 2. Börje skriver:

  Jo Inga, du har förstås rätt, i dataspelens värld är fantasyn redan verklighet om än virtuellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ två = nio