Dick Bengtsson på Moderna Museet

 

Det mest spektakulära med denna utställning är den skattkammarliknande inramningen. Totalmörkt, blåsvarta väggar, enbart bilderna upplysta med spottar. Som reliker eller kronjuveler. Mycket effektivt.

Dick Bengtssons bilder sägs vara intuitiva. Så är det uppenbarligen. Tekniskt sett är det mest amatörmåleri. Men ändå finns ett sånt mystiskt tryck i de flesta bilderna. Går inte att komma ifrån.

Jag tycker det är surrealism. Bildelement utan synbart samband som tillsammans skapar något slags förvirring. Men ändå finns ofta sammanhanget där – som de tyska militärerna som drömmer om ett nytt kök.

Alla berömda och ofta reproducerade Bengtssonbilder finns här: ”Richard in Paris”, Hatt och mössfabrik”, ”Bergsvandrare”. Men också många, åtminstone för mig, tidigare okända bilder som den vackra ”Badstranden” från 1975.

Uttrycket förstärks av dom hårt fernissade och strykjärnsbehandlade tavlornas råa patina.

Moderna Museet t o m 30 april 2006

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, konsthistoria, utställningar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Dick Bengtsson på Moderna Museet

  1. Edvin skriver:

    Vadå ”Tekniskt sett är det mest amatörmåleri”??? Hälsningar från en utbildad målare som inte ser något amatörmässigt i Dick Bengtssons penselföring.

  2. Börje skriver:

    Edvin: ”Amatörmåleri”??? Jo kanske var det fräckt gjort att uttrycka mig på det viset. Men observera att jag är en stor beundrare av Dick Bengtssons konst. Så facinerande och uttrycksfullt målar få. Jag är själv ”amatörmålare” och lägger egentligen inte något negativt i uttrycket.

  3. Pingback: Börjes konstblogg » Bonniers konsthall

  4. Pingback: Bonniers konsthall « Börjes konstblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + fyra =