Videokonst på Wetterling

Slank in på Wetterling i Kungstädgården häromdan för att se om jag kunde bearbeta min ambivalenta inställning till videokonst.

Galleriet visar verk av fem nyutexaminerade konstskoleelever från London under titeln ”Zone 1 – dislocated”. Utställningen är producerad av ”International Curating Management Education at Stockholm University”. Antagligen avser det studenter vid institutionen. Det intrycket förstärks av de högar av stenciler med teoretiserande texter om nätverkssamhället och globaliseringen, hänvisningar till Manuel Castell osv som galleriet tillhandahåller.

Nåväl utställningen? Jag blir tyvärr fortfarande inte imponerad av videokonst. Ett ordinärt dataspel ger mig mer estetiska kickar än de utställda verken.

toru_nagahama.JPG

Toru Nagahama visar i ”Landscape Synthesizer” en bild av ett stadspanorama där vissa delar kan förändras med ett musklick. – Kanske lite kul, men generande enkelt om jag ska vara uppriktig.

neil_stewart.JPG

Neil Stewart ”utforskar tiden och rörelsens egenskaper i ett rum som gränsar mellan det virtuella och det faktiska”. – Jovisst men till vilket syfte? Mig säger dessa näst intill stillastående skärmbilder inte mycket.

Utställningen på Wetterling ger intryck av ett experiment i första betaversion, något som knappt vänder sig till anndra än en mycket liten initierad skara entusiaster. Kanske är det så med nyskapande konst? Jag får väl försöka smälta att jag aldrig kommer att tillhöra den initierade konsteliten.

Men visst finns det en konstnärlig potential i videokonst och nya medier. Jag har faktiskt sett sånt också, t ex Magnus Wallin med ”Anatomic Flop” på Konstakademins utställning Caregie Art Award nyligen. Men ändå, den rörliga bilden i mer seriösa konstnärliga sammanhang verkar ha en lång väg att gå innan den når en större publik – inklusive mig.

Statisk datorgrafik däremot skiljer sig väl egentligen inte från vilket bildmedium som helst. Det finns många suveräna, tekniskt såväl som konstnärligt begåvade artister inom området, t ex Linda Bergkvist.

Mina egna datorgrafiska  försök (statiska bilder) finns här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fem + = nio