Joseph Roth: ”Radetskymarchen”


Joseph Roth: ”Radetzkymarschen”.
Lind & Co 2019, 428 s.

Adlibris Bokus

Radetzkymarschen är en klassiker, en av många av författaren Joseph Roth (1894-1939). Boken som utkom 1932 handlar om ett imperiums fall, det habsburgska riket Österrike-Ungern. Berättelsen sker mestadels via familjen Trotta i tre generationer. Familjens stamfader blev både befordrad och adlad av kejsaren Frans Josef efter att ha räddat dennes liv vid slaget vid Solferino (1859). Han blev nu kapten Josef Trotta von Sipolje, dessutom utsmyckad med Maria Theresiaorden. Han var sloven med härstamning från den lilla byn Sipolje. Redan här får man en bild av den blandning av länder, språk och identiteter som kejsardömet bestod av vid den tiden.

Josefs son Frans skulle inte bli militär, han blev jurist och kretskommissarie i Schlesien. Hans far Josef hann dock dö två år innan hans utnämning till kretspresident. Det tionde infanteriregementets musikkår i den lilla distriktsstaden W i Mähren gav ofta konsert på torget framför kretspresidentens balkong. Konserterna började alltid med Radetzkymarschen, det stycke som brukar avsluta nyårskonserterna från Wien.

Frans son Carl Josef sattes i kadettskola redan vid tio års ålder. Större delen av boken följer hans liv i en miljö av enformighet och stigande förfall. Han slutar livet i armén, utan några särskilda ambitioner. Fadern kretspresidenten får uppleva sonens död i början av första världskriget. Även Kejsaren Frans Josefs död 1916 finns med i boken. En kort tid därefter upplöstes kejsardömet.

Jag blev inspirerad att läsa boken bland annat genom en annan österrikisk författare, Stefan Zweig: ”Världen av igår: en europés minnen”
Radetzkymarschen är fascinerande, mycket förstås beroende på Joseph Roths berättarförmåga och den noggranna beskrivningen av en värld som inte längre finns.

Radetzkymarschen har filmats 1994 med Max von Sydow som baron Frans von Trotta

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i 1800-1900-tal, böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sju + ett =