Timothy Snyder: ”Vägen till ofrihet. Ryssland – Europa – USA”


Timothy Snyder: ”Vägen till ofrihet. Ryssland – Europa – USA”
Bonniers 2019, 377 s.

Adlibris Bokus

I Bokens inledning finns två mening som jag gärna citerar ”Maskinerna som skulle skapa mer tid förbrukar den istället. Efter hand som vi miste vår förmåga att koncentrera oss och minnas föreföll allting nytt.” Jag tror att digitaliseringen av världen som skett på gott och ont är det nya verktyg som Putin använder för att destruera demokratin.

Författaren använder två begrepp som ofta återkommer i boken och därmed är viktiga för att förstå resonemangen om situationen i Ryssland, Europa och USA, dvs i princip öst respektive väst. Det är ofrånkomlighetens politik och evighetens politik

Amerikaner och Européer vägleddes efter omkring 1989 av berättelsen om ”historiens slut” (Francis Fukuyama), eller det som författaren kallar ofrånkomlighetens politik: framåtskridandets lagar är fastlagda, inga alternativ finns. I den amerikanska kapitalistiska varianten var det naturen som gav oss marknaden, vilken gav oss demokratin, som gav oss lycka. I den Europeiska varianten var det historien om gav oss nationen, som lärde av kriget att freden var något gott och som därför valde integration och välstånd. I Sverige hette det väl ”Den enda vägen”.

Sovjetunionen hann innan dess upplösning 1991 en kort period pröva på ofrånkomlighetens politik. Men marknadsekonomi och liberal demokrati fungerade inte i Ryssland. Ofrånkomlighetens sammanbrott och bytet tillbaka mot evighetens politik för med sig en annan tidsuppfattning. Tiden är inte längre linjär utan cirkulär där en nation i det oändliga återförs i samma hot från det förflutna, i samma offerberättelse. För Rysslands del ska det väl tolkas som de återkommande invasionerna från väst: Napoleon, Hitler (och Karl XII, fast han inte nämns i boken).

Snyder försöker i detalj förklara Putins tänkande, hans mål med den nygamla politiken och flera av de personer och idéer som har påverkat honom. Bland annat Ivan Iljin, Alexandr Dugin, Alexandr Prochanov, Sergej Glaziev och en rad ytterligare personer, alla med mer eller mindre fascistiska drag, eller där rasismen är framträdande i tänkandet även rena nazister. En övergripande föreställning tycks vara Rysslands omvandling till Eurasien, ett rike som kommer att sträcka sig från Portugal till Vladivostok.

Boken tar också rätt detaljerat upp de olika metoder som är i full gång för att nå framgång i erövrarplanerna. Internet Research Agency är namnet på den kader av nättroll med huvudkontor i Sankt Petersburg med uppgift att missleda opinionen hemma såväl som i resten av världen.

En förebild är Hitlertysklands användning av judendomen som en huvudfiende med vilken man kunde manipulera folkets tänkande. I dagens Ryssland är det i stället homusexualiteten i väst som ska utgöra den stora faran för forsterlandets bestånd.

Cyberkriget beskrivs ganska ingående. Hur opinion, konsumtion och politik i främmande land kan påverkas. Hur ryska hackare lyckats påverka rösträkning och valresultat. Att USAs president Trump går i ryska ledband verkar i förstone otroligt, men blir alltmer uppenbart, liksom att Storbritanniens utträde ur EU är en produkt av väljarmanipulering. Putin röjer vägen för det kommande Eurasien genom att bit för bit oskadliggöra stater som kan hindra Rysk expansion och kriget mot frihet och demokrati.

Det är en ganska skrämmande läsning, än mer skrämmande blir den genom författarens övertygande bevisföring.

Recensioner:
Martin Kragh i SvD 2019-04-08: ”Så spikrak är inte vägen till ofrihet
Per Andersson på svt.se 2019-04-05: ”Timothy Snyder skingrar röken runt samtiden
Ola Larsmo i DN 2019-04-05: ”Om inga fakta finns segrar propagandan och de ”eviga sanningarna
sr.se 2019-05-24: ”Hör världskände historikern Timothy Snyder om sin bok ”Vägen till ofrihet
Peter Landelius i Axess NR 5 2018 – ”Trollfar på krigsstigen” — recension av originalutgåvan ’The Road to Unfreedom’ (betalspärr)

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


två + = fyra